Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-19 05:10:00

Egyre több a súlyos munkahelyi baleset Magyarországon

Tavaly tovább nőtt a súlyos munkahelyi balesetek száma, miközben egyre kevesebb munkavédelmi ellenőrzést tartanak a hatóságok. A szakember szerint a kisebb vállalkozások igyekeznek eltitkolni ezeket az eseteket. A Pénzügymisztérium szerint viszont továbbra is kiemelten kezelik a munkavédelmi szabályok betartását.

Egyre több a súlyos munkahelyi baleset

 

Egy évvel ezelőtt 30 méter magasból zuhantak a mélybe azok a munkások, akik egy kollégium felújítását végezték. A két férfi azonnal meghalt. A tragédia azért történt, mert leszakadt a munkásokat tartó függőhíd és nem voltak kikötve.

„Majdnem meghaltunk” - ezt az egyik munkás mondta, nem sokkal a tragédia előtt, a híradónkban bemutatott felvételeken jól látszik, hogy semmilyen biztonsági előírást nem tartottak be, így pedig esélyük sem volt a túlélésre.

Híradónk tavaly, nem sokkal az iménti baleset után is találkozott olyan felújítással, ahol nem vették komolyan a biztonsági előírásokat.

Az egyik munkavédelmi közösség szóvivője szerint azóta sem javult a helyzet. „A halálos balesetek száma az egyelőre, sajnálatos módon stagnál, viszont a munkahelyi balesetek száma valóban nőtt” - nyilatkozta Gedeon András, az Alemona munkavédelmi szakmai közösség szóvivője.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly csaknem 24 ezer munkahelyi baleset történt országszerte, ezek során 78-an haltak meg. A legtöbb súlyos baleset a gépiparban történt, de veszélyes üzemnek számít még az építőipar, a mezőgazdaság, a szállítás és a raktározás is.

„Az ellenőrzések száma csökkent, az ellenőrzött munkáltatók száma, illetve az ellenőrzéssel érintett munkavállalók száma is, ezt az elmúlt 5 év adatai világosan mutatják. Ugyanakkor az a tudás, amivel ezen változtatni lehetne, ugyanúgy megvan a hatóságnál, megvan a szolgáltatóknál, illetve a Magyarországon is aktívan jelenlévő Európai Munkavédelmi Ügynökségnél is” - mondta a szóvivő.

A balesetek valódi száma azonban ennél is magasabb, hiszen a statisztika csak a legalább három napi munkakieséssel járó eseteket tartalmazza, ráadásul a legtöbb egyéni vállalkozó vagy őstermelő ezeket be sem jelenti.

A kormány kiemelten kezeli a munkavédelmi szabályok betartását, a hatóságok az utóbbi években is több tízezer ellenőrzést hajtottak végre. Ezt Híradónk kérdésére közölte a Pénzügyminisztérium. Mint írták: a munkavédelmi helyzet javítása érdekében például kiterjesztették a munkavédelmi képviselő választásra kötelezettek körét és a munkabalesetek kivizsgálásához kötelezővé tették szakember igénybevételét.

atv.hu

További belföldi híreink