Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-18 20:40:00

Búcsú Baló Györgytől

"Baló György minden helyzetben önmagát adta, és azt hiszem, ettől nem lett belőle médiamenedzser."

Búcsú Baló Györgytől

Úgy hozta a sors, hogy a Baló-családból egyedül a dobos testvért nem ismerem, de őt is sokszor hallottam dzsesszkocsmákban. A főszerkesztő papával és az újságíró mamával együtt utaztam filmfesztiválokra, a szintén újságíró lánytestvérrel együtt dolgoztam, ám legkorábban Gyurit ismertem meg. 1969 őszén ugyanarra a Shakespeare-szemináriumra jártunk az egyetemen. Ő lehengerelte a társaságot. Nem a felkészültségével, hanem az önbizalmával. Azóta csak annyit változott, hogy hozzáolvasott.
 
Amikor a Horn-kormány idején megfosztották cégét az országos frekvenciától, a méltánytalan eljárást politikai érdekek sugallták. Életében először és utoljára került olyan helyzetbe, hogy egész televízión próbálhatta ki az elképzeléseit. TV3-as királysága pünkösdinek bizonyult, mert szemléletét a médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület segítségével elsöpörte a végrehajtó hatalom.
 
Az a benyomásom, hogy amiért a politikai döntéshozók távol tartották a közszolgálati televízió vezetésétől, annak személyes oka is van. Néhány éve untunk egy fogadást, és félrevonultunk a Novotel szállóban. Miközben dumáltunk, azt vettem észre, hogy Gyuri irányítani akarja a beszélgetést. Rászóltam, hogy ne hülyéskedjen, most nem stúdióban vagyunk. Félő, hogy stúdióbeli beszélgetőpartnerei nem szóltak neki, hanem berzenkedtek, füstölögtek, mert nem azt mondták el az ország színe előtt, amit szerettek volna, ez a fránya, kérlelhetetlen műsorvezető ugyanis rájuk kényszerítette az akaratát. S amikor politikusként el kellett dönteniük, ki kapjon lehetőséget a kereskedelmi médiapiacon, csak abban állapodtak meg, hogy ne ő legyen az. Elvégre kezelhetetlen, ráadásul különvéleménye van, és uram bocsá’: még azzal is tisztában, hogy mi a közösségi televíziózás.
 
Baló György minden helyzetben önmagát adta, és azt hiszem, ettől nem lett belőle médiamenedzser. Pedig megérdemelte volna, hogy végre televíziót vezethessen; fiatal újságírókat fedezzen föl, és hozzon helyzetbe. Január 7-én átmenetileg, gyógyulásban bizakodva köszönt el a nézőktől, most pedig gyászoljuk a magyar közszolgálati tévézés legendás művelőjét.

További belföldi híreink