Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-17 05:10:00

Hidvéghi Balázs: Jelenleg az értékrendről szól a vita a Néppártban

Nem lehet fontosabb az Európai Néppárt, mint a nemzeti érdek és a keresztény értékek védelme - ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta az Egyenes Beszédben. Hidvéghi Balázs szerint jelenleg az értékrendről szól a vita a Néppártban. Az elemző ugyanakkor nem számít arra, hogy kizárják a magyar kormánypártot a Néppártból, de a tagságát felfüggeszthetik.

„Új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak, hogy Európa újra az európaiaké lehessen.” - mondta Orbán Viktor március 15-i beszédében.

Erős Európát, erős nemzetállamokat, és új, erős vezetőket akar Európa élén látni Orbán Viktor. A miniszterelnök – bár sokan számítottak rá – nem beszélt sem a Néppártban kialakult vitáról, sem Junckerről és Sorosról, sem Brüsszelről, sem a migránsokról. Beszélt viszont egy liberális birodalom víziójáról, amely – szerinte - veszélyt jelent az emberek szabadságára.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a vita most arról szól, hogy Európa milyen értékrend szerint működjön tovább. Mint mondta: fontos, hogy az Európai Néppárton belül sikerüljön azt a politikai megközelítést erősíteni, amelyet a Fidesz képvisel.

„Nyilvánvaló az, hogy az Európai Néppárt, mint egy pártcsalád, frakció az Európai Parlamentben, illetve az európai színtéren, nem lehet fontosabb, mint a nemzeti érdek, nem lehet számunkra fontosabb, mint a keresztény értékeknek a védelme és képviselete, az ezekért való kiállás ebben a helyzetben, amikor szerintünk támadás alatt vannak.” - mondta Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az MSZP szerint a kialakult helyzet a Fidesz és Európa válsága, mert Európa nem tud mit kezdeni egyelőre azzal a politikával, amelyet a nagyobbik kormánypárt képvisel. Ujhelyi István szerint ez az irányvonal Európa romlásához vezet. „Azt is már mindenki látja, hogy azok a szövetségesek, akikkel Orbán kokettál, akikhez valószínűleg oda fog ülni a következő ciklusban, ők konkrétan, bizonyítottan Moszkvából, Putyin köreiből finanszírozott Európa-ellenes kampányokkal operálnak és így nyernek társadalmi támogatottságot, hogy rombolják a közös Európánkat.” - mondta az MSZP EP-képviselője.

A politikai elemző szerint téves volt azt várni, hogy Orbán Viktor közvetlenül beszél majd a Fidesz és a Néppárt ügyéről. Ennek ellenére azokat a témákat nem hagyta ki a beszédből, amelyek a Néppárt és az európai parlamenti választás kampányában szerepelnek. Az viszont kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a Néppárt március 20-i ülésén.

„A legvalószínűbb forgatókönyve ma, de erre se fogadjon nagyon az elemző, hogy adott esetben maximum egy felfüggesztésig jut el a történet, de a kizárás a Néppárt integritását és a Néppárt körüli integritásvitákat olyan mértékben megemelné, hogy bizonytalan lenne adott esetben az európai parlamenti választás, hogy ezek a pártok jól tudnak-e szerepelni.” - nyilatkozta Böcskei Balázs az IDEA Intézet vezetője.

Értékrendi vita az Európai Zöldeknél is kialakult. A párt ugyanis közölte: ha az LMP együttműködik a Jobbikkal, akár ki is zárhatják soraikból. Az LMP most a Jobbikkal közösen támogatja Puzsér Róbertert, de – a párt híradónkkal azt közölte –, hogy ezzel kapcsolatban egyelőre semmilyen jelzést nem kaptak az európai pártcsaládjuktól.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink