Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-16 10:08:00

Nézőpont: A megkérdezettek többsége keresztény Európát akar

A Nézőpont Intézet tegnap online villámkutatást végzett a Magyar Nemzet számára, amelyből kiderült, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, csupán egynegyedük (24 százalék) szerint kell elfogadni, hogy más vallások és kultúrák is megvessék a lábukat a kontinensen.

Nézőpont: A megkérdezettek többsége keresztény Európát akar

A kérdés előzményeként Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében tett említést arról, hogy Európának meg kell őriznie a keresztény kultúráját. A kormánypárti szimpatizánsok körében ezt a gondolatot 83 százalék támogatja, sőt még az ellenzéki szimpatizánsok körében is többen gondolják így (48 százalék), mint amennyien a multikulturalizmust támogatják (36 százalék). Mindössze a magyarok negyede (24 százalék) szeretné, hogy a liberalizmus legyen az Euró­pai Unió legfontosabb értéke, két és félszer ennyien (58 százalék) mondták azt, hogy inkább a kereszténység.

Emellett a Magyar Nemzetnek készült villámkutatásból kiderült az is, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) örül annak, hogy az utóbbi években a korábbinál is jobbak lettek a lengyel–magyar kapcsolatok, még az ellenzékiek köré­ben is többséget élvez ez az álláspont.

Mindezzel összefüggésben közel kétszer annyi magyar örült (49 százalék) annak, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólalt a már­cius 15-i, Múzeumkertben tartott ünnepi rendezvényen, mint amennyien nem örültek ennek (26 százalék).

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink