Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-16 15:42:00

Az EPP több tagpártja sem tartja elégnek Orbán Viktor bocsánatkérését

Az Európai Néppárt (EPP) több tagpártja sem tartja elégségesnek Orbán Viktor bocsánatkérését – írja a Magyar Nemzet nyomán a hirtv.hu. A kormányfő levélben kért elnézést az EPP Fideszt kizárni akaró pártjaitól a hasznos idióták kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. Az EPP belga tagpártjai szerint nem elég a bocsánatkérés, a Szlovén Demokrata Párt viszont kilép a néppártból, ha a Fideszt március 20-án kizárják.

Az EPP több tagpártja sem tartja elégnek Orbán Viktor bocsánatkérését

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását – számolt be a Reuters, a hírügynökség információját később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette. A levélben Orbán Viktor azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérése erős jelzés, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos alapvető kérdést” – jelentette ki Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat. „Az értékek nem képezik alku tárgyát” – hangsúlyozta Söder.

A néppárt két belga tagja – a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma és a flamand kereszténydemokrata párt – már jelezte, a levél hatására nem változott meg álláspontjuk, továbbra is ki akarják zárni a Fideszt.

Ezzel szemben a Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) már jelezte az EPP vezetésének, elhagyják a pártcsaládot, ha kizárják a Fideszt.

atv.hu/hirtv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink