Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-15 15:11:00

Orbán-beszéd a néppárti döntés árnyékában

Várakozó tavaszi ünnepi beszédet mondott a miniszterelnök az idei március 15-én. Orbán Viktor ma - tíz héttel az EP-választás előtt - nem fújta meg a harci kürtöt, nem harcolt, legalábbis látványosan nem, sem Brüsszel, sem az uniós intézményrendszer ellen. Az európai liberális birodalomépítőket emlegette, akiknek számolniuk kell a lengyel-magyar szövetséggel, ha Közép-Európára akarják kiterjeszteni árnyékukat - mondta a Nemzeti Múzeum előtt.

Orbán-beszéd a néppárti döntés árnyékában

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke amikor az európai populistákról kérdezték egy Welt-interjúban, egy sorban Salvinivel és Kaczynskivel tett egy distinkciót azzal, hogy "Orban Viktor ist Orban Viktor". Ma a nemzeti ünnepen Orbán Viktorra nehezen lehetett ráismerni, leginkább a tizenegynéhány ezelőtti önmagára emlékeztetett, amikor a Kossuth téren végeláthatatlan tömeg előtt arról beszélt, hogy hisz a szeretet és az összefogás erejében.

A Fidesz Európai Néppártból történő kizárásáról döntő szavazás előtt a miniszterelnök láthatóan nem akart olajat önteni a tűzre – szó sem volt az Európai Unió vezető szervei és Magyarország közötti konfliktusról. Brüsszelt például egyetlenegyszer említette Orbán Viktor, a "migránsinvázió" visszaszorítását is, az 1848-as és az 1956-os forradalommal egy sorban.

A miniszterelnöki beszéd funkciója láthatóan az volt, hogy egyetlen brüsszeli bürokratának vagy néppárti döntéshozót se borzolja a kedélyeit, ne idegesítsen fel és ne rontsa a Fidesz pozícióit a párt jövőjéről döntő, öt nap múlva esedékes néppárti tanácskozás előtt, amikor is, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint a Fidesz kizárásáról szóló vita lesz napirenden.

A retorikai visszakozás azonban aligha jelent igazi kapitulációt a részéről. A március 15-ei beszédéből, bármily visszafogott és ünnepélyes is volt, kiderült: semmit nem adott fel a keresztény kultura európai védelméért és a migráció ellen folytatott politikájából.

Orbán tehát nem volt harcias, de viszonylag hosszan beszélt a múltbeli (főként a közös lengyel-magyar) küzdelmekről – furcsa módon kiemelten foglalkozott az elveszített lengyel és magyar harcokkal, Józef Piłsudski marsalltól, Lengyelország első világháború utáni egyesítőjétől vett idézet is, "alulmaradni, de nem behódolni, ez az igazi győzelem".

A beszéd összességében azt mutatta, hogy Orbán Viktor nem adta fel a küzdelmet a Néppártban maradásért. Ünnepi szónoklata megfelelt az elmúlt időszakban napvilágra került néppárti elvárásoknak. Érdemes megjegyezni: Orbán egy számára szokatlan helyzetben beszélt a mostani március 15-én, olyan helyzetben, amikor úgy próbál mindent megtenni a néppártban maradásért, hogy tíz héttel a az európai uniós választás előtt a túléléséről döntő küzdelemben nincs a páston. Lelépett róla - persze azt nem tudni, hogy csak a Nemzeti Múzeum előtt elmondott beszédének idejére tette, március 20-ig, a vita napjáig lesz óvatos, vagy teljesen megszűnik a Néppárt fenegyereke lenni - ha nem kell távoznia a klubból.

További belföldi híreink