Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-14 09:20:00

Rasszista „viccelődés”: bocsánatkérésre kényszerült a főszerkesztő

Amint arról beszámoltunk, a 444.hu Facebook-oldalán jelent meg egy poszt Liu Shaolin Sándorról, amiben kínai vendégmunkásnak titulálták az FTC sportolóját, az első magyar téli olimpiai bajnoki cím szerzőjét.

Rasszista „viccelődés”: bocsánatkérésre kényszerült a főszerkesztő

A bejegyzést később átírták. Miután a Liuról szóló, tényszerű, rasszista „viccelődéstől” mentes cikk szerzője egy kormánypárti portálnak elhatárolódott a Facebook-poszt szövegétől, a főszerkesztő, Uj Péter kénytelen volt elismerni, hogy ő írta Facebook-posztot. A főszerkesztő most bocsánatkérésre kényszerült.
Miután az eset kiváltotta Liu klubja, az FTC, valamint számos olimpiai bajnok, sportoló és edző felháborodását is, a főszerkesztő ma reggel „Hülye vicc” címmel bocsánatot kért Liutól, akit úgymond nem volt szándéka megbántani.

Előzőleg tiltakozó közleményt adott ki az FTC, amiért a 444.hu szombaton kínai vendégmunkásnak nevezte a klub olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóját, Liu Shaolin Sándort. A klub azt írta, megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja az internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot.

Ezt követően olimpiai bajnokok, sportolók, edzők álltak ki nyílt levélben Liu Shaolin Sándor mellett. Többek között Gera Zoltán, Kótai Mihály, Szántó Imre, Schuch Timuzsin, Lipcsei Péter, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn is kiállt az FTC olimpiai bajnoka mellett.

„Mi, a Ferencvárosi Torna Club bajnokai, sportolói, sportvezetői szakosztályaink képviseletében megdöbbenve olvastuk egy internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot, amelyben „kínai vendégmunkásnak” titulálták a magyar sport első téli olimpiai bajnokainak egyikét, immár a Fradi Család egyik tagját, Liu Shaolin Sándort. Elítéljük a szerzőt és bocsánatkérésre szólítjuk fel” – írják a nyílt levélben.

Mint írják, az FTC sportolója magyar édesanyjától, Magyarországon született, itt nőtt fel, ezt az országot tekinti hazájának.

„A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnokaként, sportolójaként, edzőjeként, sportvezetőjeként elfogadhatatlannak tartunk bármilyen magyarázatot az ilyenfajta kirekesztésre. Álláspontunk ilyen kérdésekben egész pályafutásunk során egyértelmű volt és lesz: semmilyen kirekesztő magatartást nem tartunk elfogadhatónak” – áll a levélben.

„Liu Shaolin Sándor, veled vagyunk, és együtt üzenjük a kirekesztőknek: Mi a Fradiban egyek vagyunk” – zárják soraikat. A levél végén pedig hosszú névsor áll, ők jegyzik a nyílt levelet: Magyar Zoltán, Bácsi Péter, Sike András, Kótai Mihály, Bedák Pál, Szántó Imre, Elek Gábor, Szucsánszki Zita, Kökény Bea, Schuch Timuzsin, Kazi Tamás, Galambos Tibor, Hudák Gábor, Kercsó Árpád, Hajnal Tamás, Kovacsics Anikó, Gerendás György, Kósz Zoltán, Komáromi Tibor, Fodor Rajmund, Pádár Ildikó, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Gera Zoltán, Lipcsei Péter, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Zsolt, Horváth Attila, Vágóné Solti Mária, Bathó Márta, Dörnyei Balázs, Orosz Andrea, Prukner László.

Ajánlom

További belföldi híreink