Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-14 19:21:00

Hogy adhatna ki továbbra is Budapesten amerikai diplomát a CEU?

A CEU Orbán Viktortól vár olyan politikai állásfoglalást, mely biztosítja az egyetem budapesti jövőjét, pontosabban hogy a CEU változatlanul Budapesten adhat ki amerikai diplomát is. Kormányzati források szerint az amerikai diplomák kiadása három egyetem közötti "licenciák" átadásával menne a magyar kormány és Orbán Viktor gesztusa nélkül is.

A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban, Budapesten maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, eközben azonban folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását - írta mai közleményében a CEU, miután az egyetem elnök-rektora, Michael Ignatieff megbeszélést folytatott a Müncheni Műszaki Egyetem ( TUM ) elnökével, Wolfgang A. Herrmann-nal a két intézmény együttműködésének a lehetőségeiről a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban.

A közleményükből az derül ki: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, "hogy lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására", de a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, "ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat".

Nem valószínű azonban, hogy Orbán Viktor pont az európai parlamenti választás Soros-és Brüsszel-ellenes kampányfinisében tenne gesztusokat a kormánykommunikáció által démonizált bevándorláspárti Soros György egyetemének.

A jogi garanciákat ugyanis - ami a CEU esetében a működési engedély megadása lenne - a felsőoktatási törvény visszamódosítása vagy pedig az jelenthetné, ha az Oktatási Hivatal mégis ráütné a pecsétet a CEU papírjaira a New York állam oktatási hivatala által már rég megküldött hivatalos igazolások áttanulmányozása után. E pecséttel elismernék ugyanis, hogy a CEU-nak van amerikai kampusza, nem csak egy "kulipintyó külsejű fagázon van ott a névtáblája, azaz: az Egyesült Államokban is folytat oktatási tevékenységet. Ezzel megnyugtatóan és jogilag is támadhatatlanul megoldódna az amerikai diploma kibocsátának a kérdése is.

Orbán Viktor azonban mindennek a lehetetlenségét tavaly ősszel - amikor a Sargentini-jelentés elfogadása előtt Weber ugyancsak a CEU ügyét támasztotta egyik feltételként - még azzal érzékeltette, hogy a magyar kormánypárti parlamenti képviselők előbb hagynák "letépni a fejüket", mintsem a Stop Soros módosítását, vagy más ilyen módosítást megszavazzanak az Országgyűlésben.

Azt nem tudni, hogy most, amikor a Fidesz Néppártból való kizárásától "egy lépésre vannak" csak - ahogy Weber fogalmazott egy tegnap esti interjújában -, Orbán Viktornak van-e mozgástere a CEU-t illetően. 

Nem a Bildből értesültek 

Azt azonban biztosra mondták kormányzati források az atv.hu-nak, hogy a miniszterelnök és más kormányzati politikusok "nem a Bildből értesültek arról", hogy Weber maga tesz megoldási javaslatot a CEU ügyének rendezésére egy bajor finanszírozási konstrukcióval, és Orbán Viktornak nem lesz más dolga, mintsem hogy egy deklarációval kiáll a tanszabadság/akadémiai szabadság elve mellett. Merthogy - mint azt a német politikusok nem győzi hangsúlyozni -, a Néppártban maradás feltétele a közös alapértékek melletti kiállás, és ezt várják még március 20-a előtt a magyar miniszterelnöktől is ha nem szeretné kizáratni magát, illetve a Fideszt a Néppártból.

A Weber által javasolt finanszírozási konstrukció: Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, Budapesten a CEU-n. De a két egyetemen kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel - írta a hvg.hu, miután a müncheni egyetem sajtóreferense válaszolt a kérdéseikre. Először a CEU-val kötnének megállapodást, utána vonnának be újabb amerikai egyetemet, és ennek a hármas együttműködésnek köszönhetően adhatna ki továbbra is amerikai diplomát a CEU, a Budapesten folytatott képzései után. Egy harmadik CEU-tanszéket pedig a BMW támogatna.

Egy kormányközeli forrás munkatársunkkal a weberi konstrukció kapcsán azt érzékeltette: a magyar fél tud egy olyan egyszerűbb jogi megoldást, melyhez nem is kellene a müncheni egyetem és a CEU mellett egy harmadik, top kategóriás egyetem közbeiktatása. 

A TUM-hoz kerülnének a licenciák? 

Ezen általa vázolt forgatókönyv szerint - mivel Németország, illetve a CEU megmentését/finanszírozását felvállaló Bajorország tagja az Európai Gazdasági Térségnek -, a leglogikusabb megoldás az lehetne, ha a CEU átadná az amerikai diplomát adó képzéseinek a licenciáit a TUM-nak, a müncheni egyetemnek, az pedig ugyanígy átadna azokat a bizonyos licenciákat a magyar Közép-európai Egyetemnek, "ami valójában a CEU-t is jelenti".

Ez már nem olyan "kiskapu" lenne működési engedély nélküli amerikai diplomát adó képzésre, mint ami 2017-ben felvetődött. Akkor a kormány oldaláról olyan ötlet hangzott el, hogy a CEU adjon felhatalmazást a Közép-európai Egyetemnek, és az a megbízásából elvégezhetné a képzéseket, de a CEU bocsátaná ki az amerikai diplomát.

Azzal azonban volt egy "kis probléma", az, hogy a CEU nem EGT-tagországból érkező egyetemként tette volna ezt. Másrészt, a lex CEU elfogadása előtti helyzet és a mostani között az a különbség, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzésekre a CEU-nak akkor volt működési engedélye, most viszont már nincs.

A Müncheni Műszaki Egyetem esetében viszont ezzel ilyen típusú problémát nem lehetne felvetni, akkor sem, ha a CEU-nak továbbra sincs amerikai "anyaegyeteme", sem működési engedélye, hiszen az adott esetben a Közép-európai Egyetemmel licencszerződést kötő bajor egyetem EGT-tagországból érkezne.

Forrásunk ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy ez a megoldás talán azért "nem fog Weberék  és a CEU eszébe jutni", mert túl egyszerű, és nem kell hozzá semmilyen kiállás Orbán Viktor részéről semmilyen uniós vagy néppárti alapérték mellett, "ez ugyanis a magyar kormány nélkül is menne".

További belföldi híreink