Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-14 12:24:00

„Ha Orbán visszavonul, elveszti a hitelét és felbátorítja az ellenfeleit”

Kedden találkozott egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A találkozó eredményességét többen többféleképpen értelmezik.

„Ha Orbán visszavonul, elveszti a hitelét és felbátorítja az ellenfeleit”

„A választók és a szakértők sem tudnak eligazodni, ennek az is az oka, hogy két kulcsszereplő sem tudja, hogy mi fog történni" - nyilatkozta Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorában.
A szakértő elmondta, látható, hogy Weber bent akarja tartani a Fideszt a Néppártban, azonban van 13 párt, amely nem. A német politikusnak viszont szüksége van a 13 pártra is.

"Neki olyan megoldást kell kitalálnia, amely kielégíti a 13 pártot, ez viszont Orbán Viktornak lenne visszalépés, megalázkodásnak venné. Bár korábban érezhető volt, hogy Weber bent akarja tartani a Fideszt, a legutóbbi nyilatkozatai alapján viszont az látszódik, hogy erre egyre kisebb esélyt lát" - mondta Szent-Iványi, aki hozzátette: az elnökaspiránsnak prezentálni kell, hogy Orbán visszavonul és leteszi a fegyvert, ezt viszont a magyar miniszterelnök nem fogja megtenni, ahogyan fogalmazott: "ez az egójátol nagyon messze áll", ráadásul Orbán politikai érdekei sem ezt kívánják, hisz folytatnia kell a kampányt, amelyet például a Brüsszel-ellenességre épített.

"Ha ő most látványosan visszavonul és megalázkodik, akkor a saját tábora előtt is elveszti a hitét és felbátorítja az ellenfelét" - mondta a szakértő.

Szent-Iványi szerint rövid távon hasznos lehet a Fidesznek, ha önként távozik a Néppártból, így megszűnik a nyomás, amit a Néppárt gyakorol, és ezt is várják el tőlük a "keményvonalas" hívek. A hosszú távon azonban ellentétesek ezzel az elvei, hisz, ha a Fidesz kikerül a legnagyobb pártcsaládból, ellenséggé is válik, ez pedig a hétéves költségvetés elfogadása előtt kockázatos dolog lenne.

A szakértő elmondta, bár Orbánékkal erősebb lenne a szélsőjobboldali, nacionalista Nemzet és Szabadság Európájához való csatlakozás, a pártcsaládon belül is vannak ellentétek. A magyar fél például máshogy gondolkodik a menekültek szétosztásáról, mint az olasz, és másképpen értékeli Oroszország szerepét, mint a lengyel.

Szent-Iványi szerint Orbán március 15-ei beszéde kiemelten fontos lesz, a magyar miniszterelnök szavait külföldön is "nagyítóval fogják figyelni", a saját tábor pedig erős üzeneteket és kemény fellépést vár.

"A beszéd sok kérdésre választ ad, van olyan feltevés, hogy a március 15-én fontos bejelentést tesz majd Orbán" - mondta a szakértő.

 

További belföldi híreink