Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-14 13:59:00

Ezt javasolja a jegybank: szigorúbb illetékszabályok jönnek?

Szigorítaná az illetékszabályokat a Magyar Nemzeti Bank, hogy visszaszorítsa a befektetési célú lakásvásárlásokat. A Magyar Nemzet szerint ez visszafoghatná a lakásárak emelkedését. Az ingatlanvásárlások 40 százaléka befektetési céllal történik.

Ezt javasolja a jegybank: szigorúbb illetékszabályok jönnek?

„Minden vásárlási cél emeli az ingatlanpiaci keresletet, ezért az ilyen típusú vásárlások hatással vannak a piac egészére. Bár a befektetési célú vásárlásokat ki lehet emelni ezek közül, de sokkal nagyobb árfelhajtó erejük nincs, sőt, mi szeretnénk kiemelni, hogy a befektetés célú vásárlások milyen pozitív hatással lehetnek az ingatlan piacra" - fejtette ki Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője az ATV Start című műsorában.

A szakértő elmondta, nem az ilyen célú lakásvásárlások miatt emelkednek feltétlenül az ingatlanárak, a piac most felfutóban van, azért tűnik nagynak az emelkedés, mert mélyről indultunk.

„A családvédelmi lépések vagy a gazdasági helyzet is hozzájárul, hogy növekszik a kereslet. Bár az emelkedés dinamikus, árszínvonalban még messze vagyunk a környező országoktól."

Benedikt Károly szerint az illetéki szabályok megváltoztatását mindenki máshogy reagálná le, nem lehet kijelenteni, hogy láthatóan csökkennének az ingatlanárak ezután.

„Az is kérdés, mit tekintünk befektetésnek, mert már az is annak tekinthető, ha valaki a gyerekének vesz egy lakást. Jó gondolat, hogy differenciálják az illetik szabályokat, például az első lakást vásárlók esetében" - mondta az elemzési vezető, aki hozzátette, már az is nagy eredmény lenne, ha az ingatlanárak emelkedésének dinamikája alábbhagyna.

 

További belföldi híreink