Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-13 06:19:00

Weber Sorosnak és Orbánnak egyszerre segítene a "csekk-könyv"-politikával a CEU ügyében

A német "csekk-könyv"-politikával Weber egyszerre segítene Sorosnak és Orbánnak a CEU ügyében a bajor finanszírozási konstrukcióval 72 óra alatt, hiszen holnap már ülésezik a néppárti frakció és a Fidesz kizárásáról szóló vita is napirenden lesz. A Néppárt csúcsjelöltjének nem érdeke a Fidesz kizárása az EP-választás előtt - ahogy Orbánnak sem.

Weber Sorosnak és Orbánnak egyszerre segítene a "csekk-könyv"-politikával a CEU ügyében

Nem válaszolt Manfred Weber tegnap a Zsinagógában tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy mit javasol a holnap Strasbourgban tanácskozó EPP-frakciónak, ott ugyanis már napirenden lesz a Fidesz kizárásáról szóló vita. Válaszában Weber az alapértékek elsőségét és jelentőségét hangsúlyozta és hogy Orbán Viktorral is mindenekelőtt az alapértékekről beszélt a Karmelitában. Sok még az előttük áll tennivaló március 20-áig. Aztán majd levonják a konklúziót és akkor az is kiderül, hogy milyen konklúziót kell levonniuk - mondta a Néppárt csúcsjelöltje a tegnapi Orbán-találkozóról.

Az időhúzás

De Manfred Weber nem beszélt a Zsinagógában a Heisler András Mazsihisz-elnökkel folytatott megbeszélés előtti és az azt követő sajtótájékoztatón sem arról a Bildben megjelent javaslatról, melyet Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder, a bajor CSU elnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár jegyez. Eszerint egy háromfős szakértői vizsgálóbizottságot küldenének Budapestre a jogállamiság és a demokrácia vizsgálatára, hogy kiderüljön, a Fidesz megfelel-e a Helsinkiben, a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott alapértékeknek. Ha Weber kinyilvánítja véleményét a néppárti tanácskozásokon, miszerint meg kell várni az alapértékek teljesülésének a felméréséről szóló vizsgálat végét a Fidesz kizárásának napirendre tűzésével, és lesznek, akik ennek ellenére is a kizárás mellett lépnének fel, az felérne egy lázadással a csúcsjelölttel szemben” – mondta egy kormányközeli szereplő.

Amennyiben Weber és Orbán az időhúzásra játszik, egy ilyen alapérték vizsgálat a legoptimálisabb megoldás lehet, úgy, hogy mindketten megőrizhetik az imázsukat. Weber már a Sargentini-jelentés megszavazása előtt a tanszabadságot, az akadémiai szabadságot, a CEU ügyét nevezte a "vörös vonalnak", és megoldást várt Orbántól. A magyar miniszterelnök viszont nem tehetett/nem tehet gesztust a már démonizált, bevándorláspárti Soros egyetemének.

Bajor csavar a CEU ügyében

Az imázsuk megóvásának az sem mond ellent, hogy Gulyás Gergely tegnap a Karmelitában tartott sajtótájékoztatón közölte, Orbán Viktor kész bocsánatot kérni azoktól, akik sértve érzik magukat a „hasznos idióta” megfogalmazása miatt. Weber pedig látogatást tett a CEU-n, mielőtt a miniszterelnökkel találkozott volna a Várban.

A CEU-nak mint „Soros-egyetemnek” a kérdése a leginkább teljesíthetetlennek látszó újra előhozott weberi feltétel Orbán Viktor számára, a felsőoktatási törvény visszamódosítása a CEU miatt ugyanis az a kategória lenne, amiről Orbán Viktor még a Sargentini-jelentés megszavazása előtt azt mondta Strasbourgban: a kormánypárti fideszes képviselők előbb hagynák "letépni a fejüket", mintsem hogy megszavazzanak egy ilyen javaslatot a magyar Országgyűlésben. Ahhoz azonban, hogy a CEU amerikai diplomát adhasson ki a 2019/20-as tanév után is - ha nem módosítják a felsőoktatási törvényt -, akkor az Oktatási Hivatal igazolása kellene arról, hogy a New York állambeli Bard College-ban - a "kulipintyónak" nevezett "faházban" - hivatalos felsőoktatási tevékenységet folytat a CEU. Furcsa, hogy Weber egy finanszírozási konstrukcióval állt elő, annak ellenére is, hogy a CEU-nak pénzügyi természetű problémája nincs. Viszont ezzel a konstrukcióval az amerikai diploma jövőbeni kiadása biztosítottnak tűnik.

Most nem csak Soros György örülhet a bajor megoldási javaslatnak, Orbán Viktor számára is politikailag hasznos lehet a CEU német finanszírozása az EP-kampányban: a Weber-vizit a Nádor utcában azt a kormányoldalon hangoztatott meglátást erősíti ugyanis, hogy a brüsszeli elit és az Európai Bizottság „Soros zsebében van”, az amerikai üzletember informális befolyása valóságos az EU-intézményekben, "lám, Weber is mindent megtesz, hogy Soros kedvében járjon", ezért a CEU finanszírozása. Úgy tűnik, hogy a Weber generálta konfliktusos kérdést - melyet a magyar kormány és az amerikai adminisztráció már lezártnak tekint, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egyetlen szóval sem hozta fel a CEU ügyét a Szijjártó Péter külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón – maga a néppárti csúcsjelölt oldja fel azzal, hogy Bajorország finanszírozni fogja a CEU néhány kurzusát.

Bajorország két, a kormányzással, és egy politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó tanszék finanszírozását vállalná, egy harmadik tanszéken pedig a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

Egy kormányközeli forrásunk az új CEU-finanszírozási bajor tervről azt mondta: ezt úgy ismerik, hogy a német „csekk-könyv-politika”. Ha valamit elrontottunk, orvosoljuk azzal, hogy a pénztárcánkba nyúlunk mélyen. Weber a finanszírozási konstrukcióval azt a bravúrt hajtja végre, hogy Sorosnak és Orbánnak egyszerre kínál segítséget. A néppárti csúcsjelölt egy tegnapi Facebook posztjában azt írta: Európa nem lenne ugyanaz és nem lenne ilyen fényes a jövője "az egyetemeink, kutatóintézeteink, akadémiai programjaink és diákjaink nélkül". Az akadémiai szabadság egy központi európai érték, "melyben hiszünk és melyet támogatunk". "72 óra maradt, hogy új fejezetet nyissunk Európa számára" - zárta a posztját Weber, aki vélhetően a Néppárt csütörtöki frakcióülését tekinti a határnapnak, melyen már napirenden lesz a Fidesz kizárásának az ügye.

További belföldi híreink