Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-13 21:20:00

Weber: megmondtam Orbánnak, mit kell tennie

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje szerint semmilyen tárgyalásról nem volt szó, és nem igaz, hogy közeledtek volna az álláspontok, mikor Orbán Viktorral találkozott.

Weber: megmondtam Orbánnak, mit kell tennie

Manfred Weber cáfolta az euronewsnak adott interjújában a magyar sajtóban megjelent állításokat, miszerint az álláspontok közeledtek, amikor kedden Orbán Viktorral találkozott.

"A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. 

Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." - fogalmazott az EPP frakcióvezetője.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje határozottan fogalmazott: "aki nem tiszteli az értékeinket, az nem lehet a Néppárt tagja, ez a közös alapvetés."

Arra a kérdésre, hogy a Néppártban van-e még hitele Orbán szavainak, hogy ő személy szerint hisz-e Orbán Viktornak, a frakcióvezető így válaszolt: figyelembe véve azt a bizonytalanságot, amit az elmúlt években, vagy inkább elmúlt évtizedben tapasztaltunk Orbán és a Fidesz viselkedését illetően, egyértelmű, hogy először is olyan biztosítékra van szükségünk, ami bizonyítja, hogy készek a kompromisszumra, másodszor pedig, hogy ez hosszú távon is így lesz. Vagyis biztos, hogy a következő években, hónapokban nem változtatnak megint. Ha mégis, számos lehetőség áll előttünk, ezek közé tartozik a kizárás is. Csak őrajta múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja" - mondta Weber.

Weber azt mondta, a CEU jövőjével kapcsolatban konkrét javaslattal állt elő, ami lehetővé tenné, hogy a CEU diákjai továbbra is szerezhessenek amerikai diplomát Budapesten. "Erre vonatkozóan tettem javaslatot Orbánnak is, és ezt neki el kell fogadnia. Ez az egyetlen módja annak, hogy lezárjuk ezt a témát."

atv.hu

További belföldi híreink