Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-13 10:59:00

Novák a babaváró támogatásról: nem „tökéletes”, de „kellően átgondolt”

Megjelent a babaváró hitel és autóvásárlási támogatást is magába foglaló kormányrendelet. Eszerint a tízmilliós kölcsönnél lesz hitelbírálat. Novák Katalin eközben az ATV Start című műsorában tisztázta a részleteket, hogy pontosan kik igényelhetik a máshol csak „asszonyhitelként” emlegetett kölcsönt.

Novák a babaváró támogatásról: nem „tökéletes”, de „kellően átgondolt”

Nyilvánosságra kerültek a Magyar Közlönyben a „családvédelmi akcióterv” részleteit taglaló rendeleteket – számolt be róla azénpénzem.hu. A korábbiak ellenére az is kiderült, hogy a babaváró kölcsönnél lesz banki hitelbírálat. Ráadásul a hitelintézetek saját belső szabályzata szerint. A portál szerint a hároméves munkaviszony előírása megmaradt, de ennek nem kell feltétlenül egybefüggőnek lennie.

A közmunkában töltött időszakból egyetlen évet hajlandóak beszámítani. Kizáró ok a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozás, amivel a még mindig a devizahitelük következményeivel küzdő adósok így kimaradhatnak az új lehetőségből. A törlesztő havi összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – a rendelet szerint nem haladhatja meg az 50 000 forintot.

Az ATV Start című műsorának vendége volt Novák Katalin, aki 

kiemelte, hogy a családvédelmi akcióterv keretein belül meghirdetett egyik programpont: az autóvásárlásra fordítható két és félmilliós támogatás nem hitel.

Az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkárától elhangzott, hogy háromgyerekes családok vehetik igénybe, illetve olyanok, ahol éppen úton van a harmadik gyerek. A mozaik család sem kizáró tényező, a lényeg – leegyszerűsítve –, hogy olyan gyermekek számítanak ennél a pontnál, amelyek után családi pótlékot vehetnek igénybe a szülők. Fontos még, hogy három évig nem lehet eladni azt az autót, amelyre állami támogatást vettek igénybe. Novák szerint ezzel küszöbölnék ki a rendszerben való visszaéléseket.

Ezek nélkül az is elképzelhető volna, hogy a vásárlást követő másnapon tovább lehetne értékesíteni a gépjárművet. Ha ez alatt az idő alatt a felek szétmennek, abban az esetben a támogatást is vissza kell fizetniük. Ez nem büntetés a politikus szerint, sokkal inkább egy lehetőség, hogy a nagycsaládosok leválthassák régi autóikat, merthogy egy felmérés rámutatott: a nagycsaládosok több mint 80%-a tíz évnél idősebb járművel rendelkezik.

A sokat emlegetett tízmillió forintos kamatmentes kölcsön, vagyis a babaváró támogatás igénybevételénél az sem kizáró ok, ha a férfi elvált és már gyermekei vannak.

Ebben az esetben ugyanakkor fontos, hogy a másik fél az első házasságát kösse, és 18-40 év között legyen. Abban az esetben ugyanakkor – hívta fel rá a figyelmet Novák –, ha egyik félnél sincsen gyerek, de már sokadik házasságuk lenne, akkor az sem kizáró tényező, hogy a két fél a második vagy sokadik házasságot köti egymással. Értelemszerűen pedig, ha egyik félnek már vannak gyermekei, akkor a másik félnél feltétel, hogy az első házasságába lépjen. Abban az esetben viszont nem vehetik fel a felek a kölcsönt, ha mindketten voltak már házasok, elváltak, és mindkét félnek vannak gyermekei az előző kapcsolatból.

Sok egyeztetés van a támogatás mögött, amiről az államtitkár nem állítja, hogy „tökéletes”, de azt kéri, „nézzük meg, hogyan fog működni a gyakorlatban”. Ettől függetlenül azt gondolja, hogy ez egy „kellően átgondolt támogatási forma”.

  
atv.hu

További belföldi híreink