Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-13 21:09:00

Czeglédy Csaba: nem leszek polgármesterjelölt

A korábbi önkormányzati képviselő arról beszélt az ATV-ben, hogy egy április közvélemény-kutatás eredményétől függ, hogy visszatér-e a közéletbe.

 

„Az ügyészség fellebbezését még nem kaptuk meg. Most is az történt, mint sokszor, hogy a sajtóból tudtuk meg, hogy fellebbezett az ügyészség. Az ügyvédem írt a bíróságnak, hogy küldjék el a fellebbezést, mert szeretnénk rá reagálni” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Czeglédy Csaba. A korábbi önkormányzati képviselő szerint ebben az ügyben senkit nem szabadott volna letartóztatni, senkinek nem szabadott volna elvenni a szabadságát. „Az én és a többiek fogvatartása egy modernkori kényszervallatás volt. Mivel semmilyen bizonyítékuk, miután nem történt bűncselekmény, ezért megpróbáltak fogvatartottaktól vallomást kiszedni” – fogalmazott.

Az Európai Bíróság egy, a Czeglédy által vezetett Humán Operátor és a NAV közötti perben adott igazat a cégnek, amelyen több mint 800 millió forint áfát kért számon az adóhatóság még 2015-ben. Mindezt viszont a bíróság szerint egy olyan, a fordított áfára vonatkozó törvényre hivatkozva tette, ami nem volt még érvényben a kérdéses időszakban.

„Az egyik legnagyobb valótlanság ebben az ügyben, hogy 2015 után kár érte az államháztartást, hiszen nem lett az általános forgalmi adó befizetve. A fordított áfa miatt a megbízóink fizették be az áfát. 2015-ben ez 821 millió forint, az azt követő években még nagyjából 200 millió, tehát egy milliárddal kevesebb az összeg, amit azt gondolom, hogy semmivel nem tudnak alátámasztani” – mondta Czeglédy. Majd hozzátette: még a tárgyalóterem kilincsét sem mozdították meg, és máris 1 milliárddal kevesebb az az összeg, amivel vádolhatóak, a feladatuk pedig az, hogy a mostani 5 milliárdos vádat az évek alatt nullára redukálják.

Elmondta azt is, hogy nincs senki felé tartozás, a volt kollégái is megkapták a kormányhivatal útján a járandóságaikat, illetve volt pár száz munkavállaló, akik tényleg nem kapták meg a fizetésüket korábban, de utólag ők is ki lettek fizetve szintén a kormányhivatal útján. Hozzátette: azért nem tudták kifizetni őket, mert zárolva lettek a cég számlái.

Áprilisban lesz egy közvélemény-kutatás Szombathelyen, amelyben az egyik kérdés, hogy ha Czeglédy Csaba bármilyen formában közéleti szerepet vállalna, azzal árt-e a baloldali összefogásnak Szombathelyen. „Az biztos, hogy nem leszek polgármesterjelölt” – jelentette ki. Mint mondta, ha az emberek semlegesek, vagy pozitívan állnak hozzá, akkor önkormányzati képviselőként tovább dolgozna.

Visszahívták a delegáltakat

A többségbe került ellenzéki képviselők a szerdai - feszült hangulatú - testületi ülésen visszahívták az összes fideszes delegáltat a szombathelyi önkormányzati cégektől. „A fideszesek pont azon csodálkoznak, ha nem nekik van többségük, hanem másoknak, akkor azoknak az akarata érvényesül” – reagált a szombathelyi testületben történtekre.

Czeglédy Csabával és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat. Czeglédy Csabát és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolták. A vádirat szerint Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től kezdődően olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

atv.hu

További belföldi híreink