Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-13 05:10:00

Csúcson a hitelfelvétel: kell-e tartanunk egy újabb válságtól?

Megugrott a hitelfelvételi kedv a lakosság körében. Idén januártól már közel 100 milliárd forint kihelyezett hitel van, aminek 62 százaléka lakáshitel, a többi a személyi kölcsön.

A témáról Trencsán Erika, a money.hu hitelszakértője beszélt az ATV Start című műsorában. Elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nem volt ennyi hitelkihelyezés,


ennek okát a kedvező kamatkörnyezetben, a dübörgő lakáshitel piacban, az emelkedő reálbérekben és a különböző támogatási formákban látja.

Tapasztalható, hogy egyre tudatosabbak a hitelfelvevők, és a bankok is arra törekszenek, hogy a hosszú távon kiszámítható, fix kamatozású konstrukciókat helyezzék előnybe. Ma már alig 4 százalék a változó kamatozású hitelek felvétele – árulta el a szakértő. Tencsán úgy gondolja, hogy az idei évben rekordot dönt a hitelkihelyezési állomány, amely elérheti az 1200 milliárd forintot is.

Beszélt arról, hogy az új támogatási rendszer is ösztönzi a lakosságot, és a babaváró hitel is befolyásolni fogja a hitelpiacot. Szerinte ugyanakkor az emberek már óvatosabbak, és ha a tudatosság megmarad az embereknél és a bankoknál is, akkor nincs nagy félnivaló.

Másrészt a babaváró hitelnél vannak olyan elemek, amelyek félelemre adhatnak okot, mert ha nem teljesülnek a kamatmentes hitelfelvétel feltételei, akkor elég magas, mintegy 8 százalékos kamatra lehet számítani – hangsúlyozta Trencsán Erika.

A műsorban szó volt róla, hogy a szakemberek szerint ismét várható egy gazdasági válság, ennek ellenére mégis sokan élnek a hitelfelvétel lehetőségével. A hitelszakértő elmondta, vannak fix kamatozású hitelkonstrukciók, melyek biztonságosabbak, és bármilyen válság jön, a törlesztőrészlet nem fog változni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bár kevesebb a kockázat, de a határokat nem szabad feszegetni.

Jól működnek a hitelfékek, mert 60 százalékig csak akkor terhelhető a jövedelem összege, ha legalább 10 évre, vagy a futamidő végéig, a fix kamatozású hitelt választják. Trencsán Erika szerint ez a dinamikus bővülés továbbra is várható az idei évre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink