Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-12 14:41:00

Balog az Orbán-Weberről: El kell kerülni a március 20-ai "élveboncolást"

Balog Zoltán még a mai Orbán-Weber találkozó előtt egy televíziós interjújában azt mondta: ha van bölcsesség mindkét oldalon, akkor el kell kerülni a március 20-ai vitát, az "élveboncolást".

Balog az Orbán-Weberről: El kell kerülni a március 20-ai "élveboncolást"

A CDU és a CSU politikusai nyilatkozataik szintjén engednek a német média nyilatkozataikban az Orbán ellenes nyomásnak, az egyeztetések során azonban "más hangon" beszélnek - erről beszélt Balog Zoltán az Echo Tv-ben még a mai Orbán-Weber találkozó előtt. A volt EMMI-miniszter, a Fidesz pártalapítványának az elnöke - aki a kialakult válsághelyzetről is tárgyalt Gulyás Gergellyel Berlinben két hete a CDU elnökével - a műsorban azt mondta: az a kérdés, hogy vannak-e még olyan értékek, amelyek őket a Néppártban lévő pártokkal összekötik, vagy már nincsenek. "Azt szokták mondani, hogy mi már nem felelünk meg a kereszténydemokrata, jogállami értékeknek. De a mi oldalunkról is fel lehet tenni a kérdést, hogy ők megfelelnek-e a második világháború utáni kereszténydemokrata értékeknek, amelyeket Adenauer, Helmut Kohl képviselt, és amelyek jót tettek Európának. Mi végső soron ezekről az értékekről beszélünk - hangoztatta Balog Zoltán a műsorban.

Az értékvita kapcsán a legfontosabbnak Európa jövőjét nevezte, hogy felszámolják-e a nemzetállamokat (azok hatásköreit), és létrehoznak-e egy föderális Európát. A migráció azért a központi kérdés, mert a "kevert" társadalom, a multikulturális társadalom Európát gyengíti.

Balog Zoltán arra, hogy mit vár a mai találkozótól, azt mondta, ő a másik félen is "tanácstalanságot" érzékelt, mert amikor a Fideszről beszélnek, mégis csak a Néppárt legerősebb pártjáról van szó.

Azt "szomorúnak és szánalmasnak" tartotta, hogy egy ilyen kampányban, a média nyomására "nem tudnak mással foglalkozni, csak Orbán Viktorral és Magyarországgal". Ahelyett, hogy milyen veszélyt jelenthet egy szocialista Európa a jövőnkre nézve.
"Az a politika abc-jéhez tartozik, hogy nehogy már az ellenfél mondja meg nekünk, hogy kell viselkedni" - utalt arra Balog Zoltán, hogy a baloldaliak, a zöldek és a liberálisok oktatják ki a Fideszt kereszténydemokráciából.

Arra, hogy nem "egy hangon beszélnek" a tárgyalópartnereik, Balog azt a példát mondta, hogy Weber próbál "eléggé megalázóan" feltételeket szabni, de a CDU elnökének azonban "nagyon konstruktív és jó javaslatai voltak" - utalt a megfigyelő bizottság Budapestre küldésére.

Balog Zoltán szerint "ha van bölcsesség mindkét oldalon, akkor a március 20-ái vitát el kellene kerülni. Ugyanis, ha ott kiállunk és egy "élveboncoláson" elkezdünk azon vitatkozni, hogy ki szereti Orbán Viktort és ki nem, azzal a másik oldal jár jól, akkor a baloldaliak nevetnek majd - mondta.

További belföldi híreink