Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-08 12:34:00

Orbán Viktor a Soros-Juncker Muppet Show-ról és Mészáros Lőrincről

A miniszterelnök két munkatársunkat is meghívta egy nőnapi teázásra. Orbán Viktor tárlatvezetést is tartott a Karmelitában. A szűk körű társaságnak megmutatta a kolostor teraszáról a panorámát, a tárgyalót, ahol a kormányüléseket tartják, a kerengőt, végül a könyvtárszobában egy több mint másfél órás, oldott hangú beszélgetésen válaszolt a feltett kérdésekre. Ilyen kötetlen, újságírókkal folytatott találkozó évek óta nem volt a miniszterelnökkel.

"Az sem biztos, hogy lesz március 20-a” – ezt mondta Orbán Viktor a nőnap alkalmából a Karmelitában tartott szűk körű háttérbeszélgetésen az ATV kérdésére arról, hogy a Fidesz kizárják-e szerinte az Európai Néppárt március 20-ai politikai gyűlésén.

Tegnap délután jött a váratlan telefon, Kaminski Fanny, a miniszterelnök sajtókapcsolatokért felelős munkatársa tolmácsolta a meghívást:


Nőnap alkalmából Orbán Viktor a Karmelitába két munkatársunkat is meghívta egy teázásra. A kormányfő tárlatvezetést is tartott a Karmelitában. A szűk körű társaságnak megmutatta a kolostor teraszáról a panorámát, a tárgyalót, ahol a kormányüléseket tartják, a kerengőt, végül a könyvtárszobában egy több mint másfél órás, oldott hangú beszélgetésen válaszolt a feltett kérdésekre. Ilyen kötetlen, újságírókkal folytatott találkozó évek óta nem volt a miniszterelnökkel. A meghívott "hölgy újságírókkal" Orbán Viktor több alkalommal is készen állt közös fotózásra és búcsúzóul egy szál tulipánnal is megajándékozta a meghívottakat.

"Fogom és akkor otthagyom"

A könyvtárszobában a miniszterelnök arról, hogy a Fideszt március 20-án - amennyiben "lesz" március 20-a - kizárják-e a Néppártból, óvatosan fogalmazott, mert folyik a mérlegelés, az egyeztetések, de a legfontosabb kérdés, hogy az európai térképen hol van a helye a nemzeti keresztény pártoknak. Mint mondta, nem készülnek el a Néppártból, bár ha valami elromlik, ahhoz nem kell mindenáron ragaszkodni, "én mindig úgy voltam vele, hogy azt fogom, és akkor otthagyom” – tette hozzá.

Mint mondta, vannak olyan „jobbról érkező pártok”, akik alig, tárt karokkal várják, hogy ő, illetve a Fidesz csatlakozzon hozzájuk és e sorban említette Matteo Salivini Legáját és Jaroslaw Kaczynsky PiS formációját, de mint mondta, másokat is tud sorolni. A legelső helyen természetesen a lengyelek vannak, mondta, a háttérbeszélgetésen is megerősítette, hogy vasárnap Lengyelországba megy, ott tárgyalnak majd, a lengyel kormánypárt pedig nem a Néppárt tagja. "Ha menniük kell, és valami újba belefogniuk", mindenekelött a lengyelekkel számol.

"Juncker hőse voltam"

De – erősítette meg a miniszterelnök az ATV kérdésére – március 20-a előtt még sok mindenkivel egyeztet, "alkufolyamatban vannak" Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezető-csúcsjelöltjével, Annegret Kramp-Karenbauerrel, a CDU elnökével (velük az elmúlt napokban már tárgyalt), de Berlusconival is fog még beszélni és, mint mondta, Jean-Claude Junckerrel is. Junckerrel – erősítette meg –, már beszélt is. Ez a beszélgetés „rendben volt”. Junckernek nincs oka megsértődnie azért se, mert az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben november 8-án arról volt szó, hogy innentől kezdve "egység lesz", Juncker mégis Salzburgban egy európai uniós csúcs előtti néppárti tanácskozáson „felvetette a kizárásunkat”. Akkor ki is volt illojális? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

orbán viktor jean-claude junckerrelOrbán Viktor Jean-Claude Junckerrel

Mindazonáltal Junckert „egy jó személyiségnek” nevezte, és azt a meglepő kijelentést tette, hogy ő „Juncker hőse volt”, abból a szempontból legalábbis, hogy „Juncker egy antikommunista ember” és értékelte a harcosokat, akik a kommunizmus ellen harcoltak, „ezért Tuskot is tiszteli”

– mondta Orbán Viktor az Európai Tanács lengyel elnökére, Donald Tuskra utalva. Juncker személyiségrajzához még annyit tett hozzá, hogy "jó karakterű ember, akit a konfliktusok, a harcosabb idők belül mindig lelágyítottak". A miniszterelnök viszont leszögezte: Juncker, mint az Európai Bizottság elnöke "Brüsszelt testesíti meg", így az az elmúlt időkben többször is hangoztatott mondást, hogy az unió jelenlegi vezetésének felelőssége, hogy a migránsokat beengedte Európába, a briteket meg ki.

Leginkább egy Muppet Show

Az ATV kérdésére, számított-e arra, hogy a Soros–Juncker plakátok olyan konfliktushelyzetet hoznak, hogy a Fidesz kizárása lehet a plakátolás következménye, Orbán Viktor azzal reagált, a kizárás lehetősége már egy ideje ott lebegett, a plakátok kapcsán pedig a szavaiból az derült ki, nem gondolta, hogy ez lesz "a casus belli",  ő a képi megjelenítést nem érzékelte drámainak, őt a Soros-Juncker páros "leginkább egy Muppet Show-ra" emlékezteti.

Komolyra fordítva a szót, a miniszterelnök leszögezte, taktikai szempontok lehetnek, a stratégiában viszont nem ismer kompromisszumot: a tájékoztató kampány mindenképpen kellett, a kormány és a Fidesz migrációellenes politikája megkérdőjelezhetetlen, a bevándorláspártiságot pedig Brüsszel testesíti meg.

Sorosról: nem egy önzetlen ember

Soros György kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy „Sorossal működött együtt”, jól ismeri belülről is és elismeri a rendszerváltozás körüli érdemeit, „komoly érdemei vannak ebben”. De Orbán Viktor úgy jellemezte, hogy


nem egy önzetlen ember, bár az elsődleges gondolata az volt, hogy azt a rendszert össze kell dönteni, és „ebben volt neki szerepe”. Szerinte körülbelül 67 olyan szervezet van ma Magyarországon, ami Soros pénze segítségével működik, „enélkül nem is léteznének”.

Merkellel már nem beszél

Az ATV kérdésére a Fidesz Néppártból való hogy „a szereplők a bevándorlás logikája alapján gondolkodnak. De minden, az EP-választás utáni koalíciós kérdést – hangsúlyozta – óvatosan kell kezelni. Most a Néppárt lehet a legerősebb, és három pozícióról, az Európai Parlament elnökéről, az Európai Bizottság elnökéről és a Tanács elnökéről kell majd megegyezni. Az esélylatolgatásokra, illetve, hogy a Weberrel, Junckerrel, a CDU elnökével és másokkal folytatott tárgyalásainak mi lehet a vége, kizárják-e a Fideszt vagy március 15-én esetleg bejelenti, hogy a Fidesz kilép a Néppártból és új bevándorlásellenes szövetség keretei között gondolkodik, a miniszterelnök azt válaszolta: "hagyjunk valami teret az életnek is".

Az ATV kérdésére azt mondta, hogy Merkellel nem beszélnek, ö már nem a CDU elnöke, lemondott - emlékeztetett.

Bocsánatkérés: "soha nem esett le a gyűrű az ujjamról"

Arra a kérdésre, hogy a Manfred Weber által szabott feltételeket teljesíti-e, bocsánatot kér-e például Junckertől vagy mástól, a miniszterelnök azt mondta: „senkit nem akart megbántani és még soha nem esett le a gyűrű az ujjáról, ha bocsánatot kellett kérnie”. Tréfálkozva megjegyezte, hogy egy olyan családban él, ahol a feleségén kívül még négy lánygyermeke van. Sok mindent a jövőből vezet vissza, a régi pártok elfáradtak, az „üvegplafont már nem tudják áttörni”, ráadásul a brüsszeli „elit-buborékban” egy belső logika, egy sajátos gondolati világ létezik, ami távol esik a valóságtól.

manfred weberManfred Weber

Egy Manchester United-Felcsút meccs...

Arra, hogy Webert, a néppárti csúcsjelöltet vajon segíti-e a Fidesz-kampány, a Soros–Juncker kiplakátolás, a miniszterelnök mosolyogva azt mondta: „Nem tudom, mennyire segítek neki.” A háttérbeszélgetésen is megismételte, nem biztos, hogy az használ valakinek, amiről ő azt gondolja, hogy igen, nem biztos, hogy jól mérik be a lehetőségeket. Mindenesetre ami Nyugat-Európában használ, az nem biztos, hogy Közép-Európában is. A háttérbeszélgetésen Orbán Viktor közölte, nem európai politikusnak tartja magát, számára minden Magyarországról szól. Az európai parlamenti választásokat Magyarországon kell megnyerni – erősítette meg, és a Manchester United–Felcsút képzeletbeli mérkőzéssel szemléltette azt, hogy tízből tíz választást senki nem tud megnyerni. Az ATV kérdésére, hogy az EP-választáson az öt évvel ezelőtti 12 mandátumos fideszes győzelemre számít-e vagy többre, a miniszterelnök nem mondott pontos számot, de azt igen, hogy az egy évvel ezelőtti áprilisi parlamenti választáshoz méltó eredményt vár, akkor 47,5 százalék szavazott a Fidesz-listára. Ez 13 mandátumot jelentene a Fidesz számára május 26-án, az EP-választáson.

Tarlósnak jó esélyei vannak

A főpolgármester-választásról a miniszterelnök azt mondta:


Tarlós Istvánnak jó esélyei vannak. Ha valaki körülnéz Budapesten, a városban „tisztességes fejlődést és nagyságrendekkel mérhető rendezettséget lát”. „Tarlós István az az ember, akiről elmondható, hogy ígért valamit és megcsinálta, Tarlós biztos pont” az emberek számára

– fogalmazott Orbán Viktor.

tarlós istvánTarlós István

Az oroszok nem "bojtos farkú ördögök"

Az orosz befolyásról, illetve Moszkva kezeléséről az Európai Unióban a miniszterelnök azt a gondolatmenetet vezette le, hogy bár az oroszokat a „bojtos farkú ördögnek próbálják láttatni”, nem szeretné, ha bárki figyelmét elkerülni, hogy leginkább a németek működtek együtt velük és példának az északi gázvezetéket hozta fel. Ő maga az oroszok kapcsán két szempontot tart fontosnak: az uniós védelmi képességet, mégpedig abból a szempontból, hogy az amerikaiak nélkül is meg kell tudnia védenie magát Európának, másrészt pedig a jó, racionális gazdasági együttműködést az oroszokkal. A miniszterelnök a háttérbeszélgetésen visszautasította azt a megközelítést, hogy az oroszok érdeke az Európai Unió destabilizációja lenne. Aki ezt mondja, rosszul méri fel a helyzetet.

Mészáros Lőrinc meggazdagodása? "Ez egy vicc"

Annak kapcsán, hogy a Forbes Magazin a világ leggazdagabb embereinek a listáján Csányi Sándor mellett a magyarok közül a második Mészáros Lőrinc volt. Orbán Viktor eltolta magától azt, hogy mindez azért van, mert az ő jó barátja. Tréfálkozva meg is jegyezte, hogy míg Mészáros Lőrinc Alcsúton, ő Felcsúton gyerekeskedett, de azt nem cáfolta, hogy együtt futballoztak. Azon viszont nevetett, és azt mondta, „ez vicces”, hogy szerepe lenne Mészáros Lőrinc meggazdagodásában.

mészáros lőrincMészáros Lőrinc


A miniszterelnök a háttérbeszélgetésen azt állította, hogy neki semmilyen befolyása nincs az oligarchákra, illetve az oligarcharendszer megteremtésére. Ő mindössze arra figyelt, hogy semmilyen befolyást ne szerezzenek az oligarchák a politikában, a politikai döntéshozatalban. „Én senkinek a gazdagodását vagy szegényedését nem tudom elősegíteni” – állította, „én a közmunkásokkal törődöm, a közkórházakba járókkal törődöm, nem a jómódúakkal”, szögezte le.

Kásler a rendszerből jött

Kásler Miklós maximálisan élvezi a bizalmát, a "rendszerből jön", szerinte az egészségügy megreformálásának a nehézségeit épp a rendszer "ellenállása", a nehézsúlyú szereplők miatt nehéz.

kásler miklósKásler Miklós
Az MTA-vagyonról: "ami az övék, az övék"

Az MTA átalakításáról azt mondta: nem kutatói státuszokat akarnak finanszírozni, hanem projekteket, a felelősség a döntéshozóké, végső soron a finanszírozóké - mondta. Orbán Viktor azt állította: az akadémiai vagyonhoz nem nyúlnak, "ami az övék, az az övék", az egy polgári világban alkotmányos védelem alatt áll - derült ki a szavaiból.

Simicskával nem foglalkozik

A Simicska Lajosra és a barátságukra vonatkozó kérdésekre adott válaszaiból az derült ki, nem foglalkozik vele, nem beszélt vele. Arra pedig, hogy a jövőben beszélnek-e még valamikor, a miniszterelnök megvonta a vállát, és az általa elmondottak lényege az volt, nem csinál érzelmi kérdést az ilyesmiből. A lépéseit és a döntéseit az ország és a kormányának az érdekei határozzák meg.

Ajánlom

További belföldi híreink