Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-03-06 14:40:00

Fideszesek Weber feltételeiről: Orbán Viktor nem szokott engedni a zsarolásnak

Fideszes politikusok szerint Manfred Weber gyakorlatilag teljesíthetetlen ultimátumot adott Orbán Viktornak. Kormányközeli források szerint a miniszterelnök a Fidesz krédójával menne szembe, ha eleget tenne a weberi feltételeknek, és engedne "a zsarolásnak". Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Hollik István kormányszóvivő hétfőn nyilatkozták az atv.hu-nak: a miniszterelnöknek nem kell bocsánatot kérnie senkitől.

 Fideszesek Weber feltételeiről: Orbán Viktor nem szokott engedni a zsarolásnak
A Fidesz a Néppártban szeretné folytatni

 

Orbán Viktor a Fidesz krédójával menne szembe, ha teljesítené Manfred Weber feltételeit. Ő és a Fidesz még abban a világban szocializálódott, amikor a hatalom, az állampárt megmondta, hogy mit lehet kiplakátolni és kit lehet bírálni. A Fidesz identitással épp ezért nem fér össze, "hogy Brüsszel, Moszkva vagy bármilyen hatalom megmondja, hogy nem lehet politizálni" - mondta munkatársunknak egy kormányközeli forrásunk, aki rálát a Fidesz-Néppárt közötti folyamatokra.
 
Másrészt a meglátása szerint a zsarolás Orbán Viktorral szemben "nem szokott működni". Arra, hogy Manfred Weber három pontja közül - Orbán Viktor azonnal és véglegesen állítsa le a kormány Brüsszel ellenes kampányait, kérjen bocsánatot az EPP pártcsalád többi tagjától, a Soros György által támogatott CEU "tartósan Budapesten maradjon", és ismét amerikai diplomákat adhasson ki - melyik lenne teljesíthető, forrásunk azt mondta: az "inkább vagy kevésbé" azért sem értelmezhető, mert nincs olyan, hogy kis zsarolás vagy nagy zsarolás. A zsarolásnak a Fidesz nem szokott engedni- tette hozzá.

Forrásunk valószínűsítette: Orbán Viktor, ha meghívják, mindenképpen elmegy majd március 20-án az Európai Néppárt politikai tanácsának az ülésére, hogy megvédje a kormánya álláspontját. Ezt a miniszterelnök vélhetően történelmi missziónak is tekinti, a Kohl-i örökség folytatásának, hiszen az Európai Néppártban Helmut Kohl örökösének tekinti magát. Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője ugyanakkor a Bildnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor Helmuth Kohl örökségére szokott hivatkozni s hogy ő képviseli azt, határozottan közölte: „Nem. Orbán Viktor nem képviseli Helmuth Kohl örökségét. Azt a CDU és a CSU képviseli. Helmuth Kohlnak nem a félelemkeltés volt a politikai stílusa. Weber az interjúban azt is egyértelművé tette, hogy ő az uniós alapértékeket és a jóléti modellt képviseli Trump, Putyin és a kínai elnök stílusával szemben. „Nem szeretnék egy Trump-Európát” – tette egyértelművé a Néppárt európai bizottsági „csúcsjelöltje”.
 
Brüsszeli fideszesek így látják

Ma már az atv.hu megírta: brüsszeli fideszes források szerint a Fidesz kizárásának a helyzete "cseppfolyós". A CEU ügye miatt pedig Weber gyakorlatilag "teljesíthetetlen ultimátumot" adott Orbán Viktor számára.

Mivel még nincs hivatalos CDU-CSU álláspont, Weber "szabadúszóként" támasztotta a három feltételt Orbán Viktor számára - mondta egyikük, megjegyezve: a feltételekkel Joseph Daul, az EPP elnöke is egyetért a hozzájuk eljutott hírek szerint.

Kocsis és Hollik hétfőn megmondta: Orbán Viktornak nincs miért bocsánatot kérnie. A Fidesz frakcióvezetője és a kormányszóvivőt hétfőn kérdeztük meg Weber feltételeiről.

Kocsis Máté munkatársunknak akkor azt nyilatkozta: "mi az EPP tagjai vagyunk. Azt sosem titkoltuk, hogy vita van az Európai Néppártban a bevándorlás kérdése miatt. Azt is állítjuk, hogy a mi álláspontunk közel van az EPP eredeti célkitűzéseihez, a kereszténydemokrata értékekhez. Állunk az ezzel kapcsolatos viták elé" - mondta Kocsis Máté, aki szerint az Európai Néppártban "sokszor lesz még téma ez az ügy".
 
A mi politikai közösségünk számára a néppárti tagságnál fontosabb az, hogy megvédjük Európa biztonságát, a keresztény kultúrát és a szokásainkat. "Ez nem jelenti azt, hogy távozni szeretnénk a Néppártból, sőt, épp az ellenkezőjét jelenti, szeretnénk benn maradni, és megnyerni a Néppárton belül a vitát, ami erről szól. Mert szerintünk az EPP-nek vissza kell térni a kereszténydemokrata gyökerekhez. „Nem tartok attól, hogy kizárják a Fideszt" - mondta a frakcióvezető. Arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt Manfred Weber bocsánatkérésre szólította fel, Kocsis Máté visszakérdezett: "Kitől?" "Tehát nem kell a miniszterelnöknek bocsánatot kérni senkitől?" - kérdeztük. Kocsis Máté válasza úgy hangzott: Nem.

Meglátjuk - mondta hétfőn Hollik István, amikor a Fidesz kizárásának az esélyeiről kérdezte munkatársunk. "Mifelénk az igazság kimondásáért nem szoktak bocsánatot kérni" - szögezte le a kormányszóvivő. Ha a bevándorlás ügyében akar bennünket az álláspontunk megváltoztatására kényszeríteni az Európai Néppárt, ezt nem fogjuk megtenni, még akkor sem, ha ez esetleg azzal jár, hogy az Európai Néppártból kizárnak bennünket - nyilatkozta az atv.hu-nak hétfőn Hollik István.

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink