Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-28 12:48:00

Volt MNB-alelnök: „ellen-kormányprogram” az MNB 330 pontja

Bodnár Zoltán szerint Matolcsy György saját magának mond ellent, mert a 330 pontból álló versenyképességi programban szereplő javaslatok pont az ellen mennek, amit a kormány az elmúlt 8 évben csinált.

Volt MNB-alelnök: „ellen-kormányprogram” az MNB 330 pontja

330 pontból álló versenyképességi programot állított össze a Magyar Nemzeti Bank. Bodnár Zoltán arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy méltánylandó az a szellemi munka, amit az MNB végzett, és ami egy komplex kormányprogramnak is tekinthető. Az MNB korábbi alelnöke viszont úgy látja, hogy ami ebben az anyagban szerepel, az egy "ellen-kormányprogram". Szerinte Matolcsy György saját magának mond ellent, mert az anyagban szereplő javaslatok pont ellene mennek annak, amit a kormány az elmúlt 8 évben csinált. A tudásalapú társadalomról értekezik, a munkaalapú társadalom, mintha a süllyesztőbe került volna - jegyezte meg. Bodnár hozzátette: a versenyképességről szóló anyag a tartós, fenntartható felzárkózásként van meghatározva, ebben nyoma sincs a munkaalapú társadalomnak.
 

A konferencián elhangzott, hogy a programnak köszönhetően 2030-ra a magyar gazdaság elérheti Ausztria fejlettségének 80-90 százalékát, és megduplázódhat a nettó reálbérek mértéke.

Bodnár szerint ezek a "nagyotmondások hülyeségek", mert azok a premisszák, amikből ez a 330 pontos program kiindul, olyanok, amik nincsenek. Úgy fogalmazott, ez egy vízió az ideális állapotról, és tele van a liberális gazdaságpolitika meghatározó elemeivel. 
 
Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak, egészen más előfeltételeknek és egy más Magyarországnak kellene lennie - folytatta. Bodnár szerint, ami benne van az anyagban, az egy tankönyvszerű leírása annak, hogyan lehet ilyet megcsinálni, de valójában semmi nem az, ami. A volt alelnök viszont úgy gondolja, vannak benne olyan részek, amiket meg fognak valósítani. Például a mesterséges megtermékenyítési beavatkozásoknál a teljesítményi volumenkorlát eltörlése helyes gondolat, az egyszámjegyű SZJA kifejezetten helytelen, mert a társadalmi egyenlőtlenséget tovább fogja növelni - közölte.
 
Jó gondolatnak tartja azt, hogy a tőzsdét élénkíteni kell, és hogy legyenek benne magyar vállalkozások is, de azt már nem, hogy a tőzsdei részvénytársaságok után fizetett osztalékok adómentesek legyenek. „Azt mindenki sejti, hogy a Mészáros birodalom be fog kerülni a tőzsdére, és következő lépésként az onnan szerzett osztalék mentesülni fog az SZJA alól” - fogalmazott.
 
A javaslatok közül többet már az ellenzék is megfogalmazott, de Bodnár attól tart, hogy csak szemezgetés fog zajlani belőlük. Említést tett arról a pontról, hogy a pénzintézeteknél az elavult IT-rendszerek fejlesztésére fordított sok milliárd forintot adómentessé tennék. A korábbi alelnök úgy véli, ezt biztos gyorsan meg fogják valósítani, de ennek csak a leendő Külkerbank, a Budapest Bank, a Takarékbank lesz a kedvezményezettje, mert az összes többi pénzintézetnek nem elavult az IT-rendszere, ők már megcsinálták saját pénzből.
 
A továbbiakban Bodnár Zoltán elmondta, hogy nem szerepel a programban a korrupció szerepe, annak hatása a kisvállalkozások növekedésére, a gazdaság egészére, nem látni, hogy egy oligopol gazdasági szerkezet alakul, vagyis nagyon kisszámú erőcsoportok birtokolják a gazdaság jelentős részét, ami nem külföldi kézben van, és ennek rendkívül súlyos versenytorzító hatásai vannak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományos gazdasági évnyitóján Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály is beszédet mondott. Erről itt írtunk részletesebben. 

 

  
atv.hu

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink