Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-28 20:19:00

Brüsszel elismeri a magyar gazdaság növekedését, de veszélyeket lát

Nem csökkent a korrupció Magyarországon az Európai Bizottság szerint. A testület országjelentésében azt írta: hiányzik az ügyészségi fellépés is a magas szintű visszaélések esetében. A gazdasági növekedést elismeri a bizottság, de hosszú távon veszélyeket is lát. Leginkább a nagyösszegű közbeszerzéseknél lát korrupciós kockázatot a testület. Közben az Európai Bizottság 7 pontos magyar kiadványban cáfolja a kormányzati plakátkampány állításait. A kormány szerint ez nem cáfolat, hanem maga a beismerés.

 

 

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon történelmi mélyponton van a munkanélküliség, és a nagy minimálbér-emelés is növeli az átlagfizetést. Ugyanakkor például az autóipar a magyar gazdaságon belüli kiemelt súlya sérülékennyé teszi az országot.

További veszély, hogy a munka ára gyorsabban nő, mint a termelékenység, ez pedig inflációhoz vezet. A jelentés kifogásolja azt is, hogy kevés pénzt ad a kormány oktatásra és kutatás-fejlesztésre. Előrelépésnek tartja a Bizottság, hogy több adónem eltűnt, csökkent a közmunkások száma, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatása is egyszerűbb és olcsóbb lett.

Ugyanakkor szóvá tették a romló átláthatóságot, a felsőbb szinteken hiányolják az ügyészség fellépését. Mérsékelt sikernek könyvelték el, hogy csökkent az átláthatatlan közbeszerzések száma, de kiemelték, hogy a nagyobb közbeszerzéseknél sokszor csupán egyetlen jelölt indult és nyert.

„Ahol problémák vannak, azok a nagy közbeszerzések, úgynevezett nagy korrupció. Arra hívja fel a figyelmet ez a jelentés, hogy e tekintetben nem sokat tett az állam, hogy az átláthatóságot növelte volna”

- magyarázta Pogátsa Zoltán közgazdász.

Az MSZP EP-képviselője szerint lesújtó az országjelentés, hiszen korrupcióról és fenntarthatatlan gazdasági folyamatokról szól. „Egy biztos, az az út, amelyen Orbán Viktor elindult, az nem Európába vezet. Ahhoz nekünk vissza kell térnünk az európai gyökerekhez és együttműködéshez”- fogalmazott Ujhelyi István a jelentéssel kapcsolatban.

Közben az Európai Bizottság szóvivője ismét arról beszélt: a magyar kampány elferdíti az igazságot, és egy „titkos terv” sötét képét igyekszik felfesteni. Egy 7 pontos magyar nyelvű kiadványban tételesen cáfolják a plakátkampány állításait. A kormány szerint ez inkább egy beismerő vallomás.

„Ösztönöznék a további bevándorlást Európába, ezért mi ezt veszélyesnek és felelőtlennek tartjuk. Éppen ezért ellenezzük”- közölte Hollik István kormányszóvivő.

A Bizottság szerint ugyanakkor a kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők.

atv.hu

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

További belföldi híreink