Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-26 11:22:00

Matolcsy az Akadémiáról: Helyes a kormány reformáló politikája

Matolcsy György a mai gazdasági bizottsági meghallgatásán véleményt nyilvánított az MTA körüli konfliktusokról is: a jegybankelnök szerint "sok okos ember van ott", "sok jó intézmény", az MTA-nak hozzá kell tennie a versenyképességi fordulathoz. Helyes a kormány "ilyen irányú reformáló politikája" - mondta az MNB elnöke.

Matolcsy Györgyöt - akit Orbán Viktor miniszterelnök újra jegybankelnöknek jelölt -, a mai gazdasági bizottsági meghallgatásán Csárdi Antal (LMP) a versenyképességről, és az MTA finanszírozásának az átalakításáról kérdezte. Mint ismert, az MTA kutatóintézeteinek a finanszírozása és a hírek szerint tervezett leválasztása az Akadémiáról rendkívül éles frontvonalat eredményezett. Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László akadémiai elnök, illetve az akadémikusok/kutatók jó része között állóháború alakult ki, bár a pénteki miniszteri-MTA elnöki megbeszélés már konstruktív volt közöttük.

matolcsy györgy a bizottsági meghallgatáson (fotó: reuters)Matolcsy György a bizottsági meghallgatáson (Fotó: Reuters)

Ma Matolcsy György is véleményt nyilvánított a kérdésben az ellenzéki képviselő kérdésére. Az MNB elnöke azt mondta: "a versenyképesség a lényeg", hogy képesek leszünk-e versenyképességi fordulatot elérni. "És igen, ez vonatkozik a Magyar Tudományos Akadémiára is" - tette hozzá.

Amit ebben a vonatkozásban "ők látnak kívülről a Magyar Tudományos Akadémiáról", ezt nem tartják helyesnek, bár "kissé elfogultak". De azt látják - derült ki Matolcsy György szavaiból - hogy az MTA nem vesz részt a magyar közgazdasági pénzügyi életben, a versenyképességi fordulat érdekében. "Szeretnénk, ha részt venne. Sok okos ember van ott. Sok jó intézmény. Én azt gondolom, hogy helyes a kormánynak az ilyen irányú reformáló politikája" - mondta Csárdi Antal kérdésére válaszolva.

Ajánlom

További belföldi híreink