Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-26 07:04:00

Kötelező biztosítás: pénteken lejár a határidő

Néhány napjuk maradt csupán a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk befizetésére azoknak az autósoknak, akik tavaly novemberben, az év végi kampány során váltottak biztosítót. Automatikusan megszűnnek azok a szerződések, amelyekhez március 1-én éjfélig nem érkezik meg a befizetés. Ilyen esetben az autósoknak az úgynevezett fedezetlenségi díjjal is számolniuk kell.

 

 

Egymásba koccant autók tartják fel a kocsisort Budapest egyik forgalmas főútján. Bárki is hibázott a balesetnél, a leszakadt lökhárító és a felgyűrődött motorháztető javítását fizeti a biztosító – ha az autósok rendelkeznek érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

2010 óta az év végén biztosítót váltók száma folyamatosan csökken, ám még mindig körülbelül az autósok egynegyedét érinti az úgynevezett kampányidőszak. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint közülük idén 135 ezren váltottak biztosítótársaságot.

Március elsején éjfélig be kell érkezni a társaságokhoz az akutális díjrészletnek. A MABISZ kommunikációs vezetője azt mondja: akik pénteken éjfélig nem fizetik meg az aktuális díjakat, és nem kötnek azonnal újat, azoknak automatikusan megszűnik a szerződésük.


„A kieső időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami több száz forinttól egész több ezer forintig terjedhet, a gépjármű kategóriájától függően. Az adott ügyfél csak ugyanannál a biztosítónál kötheti meg újra a KGFB-t, amelyiknél elmúlasztotta a díj befizetését"

- mondta Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Ha nincs kötelező biztosítás, és történik egy koccanás, akkor akár több millió forintos kifizetéssel is. Az egyik független biztosítási alkusz kommunikációs igazgatója szerint a kötelező nélkül okozott károkat ugyan kifizetik a biztosítók, ám azt később az utolsó fillérig behajtják a kárt okozó autóson – ezért is érdemes mielőbbi rendezni az elmaradást.

"Nagyon sokan – ezek ugye főleg régi autók, idősebb emberek idősebb autói, tehát itt még sokan vannak a csekkes kategóriában úgymond, várják a negyedéves csekket, nem jött még meg, elkeveredhetett a postán, elkeveredhetett a biztosítóban, tehát a csekkesek közül, aki nem kapott még csekket, az azonnal járjon utána, mert a csekknek is van még egy beérkezési ideje"

- nyilatkozta Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

A szakemberek arra figyelmeztetnek: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást azok után a járművek után is meg kell fizetni, amelyek már hosszabb ideje használaton kívül vannak, de nem lettek kivonva a forgalomból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink