Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-26 05:10:00

Futó Barnabás: szabálytalanul gyűjtöttek bizonyítékokat Mengyi Roland ügyében

Első fokon 3 év börtönbüntetésre és 4 millió forint pénzbüntetésre ítélték Mengyi Roland, volt fideszes országgyűlési képviselőt. Ügyvédje, Futó Barnabás elmondta az ATV Start című műsorában, hogy két vádpont alapján történt az ítélet, az első költségvetési csalás kísérlete, vagyis alkalmatlan módon elkövetett kísérlet, a második pont befolyással üzérkedés tettesként való elkövetése.

Három év börtönre ítélték korrupció miatt Mengyi Roland volt fideszes képviselőt

 

Az, hogy a megnyert pályázatok összegéből az ügyészség szerint Mengyi visszaosztást kért, a második ponthoz, vagyis a befolyással üzérkedéshez tartozik, folytatta az ügyvéd, de véleménye szerint ez nem bizonyított.

Beszélt arról, hogy az ügyben először a kecskeméti NAV kezdett el nyomozni, de ehhez Futó szerint nem volt joguk, mivel Mengyi Roland országgyűlési képviselő volt ekkor, így a vele kapcsolatos ügyben csak a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozhatott volna.

Az első fokú ítélet ellen mindkét fél fellebbezett, az ügyészség súlyosbításáért, Mengyiék felmentésért. Futó közölte, hogy a másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fog majd eljárni, és még az is lehet, hogy hatályon kívül helyezi az elsőfokú ítéletet, és elölről kezdik az egész eljárást, mivel szerinte a kecskeméti NAV-nak nem volt joga a nyomozást lefolytatni, és az ott elhangzott tanúvallomások érvénytelenek. Az ügyvéd szerint az ügyészség ezekre az érvénytelen tanúvallomásokra alapozta a vádat.

Elhangzott, hogy a bíró azt állította, hogy a vallomások összecsengenek egymással, úgy hogy a Mengyi Rolandra valló vádlottak nem tudtak összebeszélni. Futó Barnabás szerint viszont kiderült, hogy össze tudtak beszélni. Azonkívül érdekesnek találta, hogy a vádlottak először tagadó, majd később beismerő vallomást tettek, és ezután jutalmul ki is engedték őket az előzetesből, és a végén felfüggesztett börtönbüntetést kezdeményezett az ügyész az esetükben.

Amit még érdekesnek tartott, hogy a törvényszék előtt ezek a tanúk már meg sem szólaltak, nem lehetett szembesítés, nem ismerték el a bűnösségüket, nem lehetett kérdéseket sem feltenni nekik. Vagyis az érvénytelen tanúvallomások alapján született ítélet, tette hozzá.

A kérdésre, hogy valójában történt-e pénzvisszaosztás, Futó Barnabás elmondta, hogy csak az egyik vádlott kapott pénzt, de szabályosan, egy megbízási szerződés alapján, vagyis nem azért, mert szabálytalanul intézte volna el, hogy megnyerje a pályázatot Mengyi Rolandon keresztül egy vállalkozás.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy kihallgattak további minisztériumi dolgozókat is, akik részt vettek a pályázatok kiírásában, és ők elmondták, hogy Mengyi szabályosan járt el, hiszen az országgyűlési képviselőknek a napi tevékenységi körükhöz tartozik, hogy bejárjanak a minisztériumokba, azért hogy a térségükbe tartozó vállalkozók nyerjék meg a pályázatokat.

Futó Barnabás elmondta, hogy most várják az írásba foglalt ítéletet, ezután döntenek a további lépésekről. Végül az ügyvéd kijelentette, hogy álláspontja szerint Mengyi Roland ártatlan.

Ajánlom

További belföldi híreink