Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-25 05:10:00

Sztrájkhangulat van több nagyvállalatnál is

A legtöbb helyen az alacsony fizetések okoznak feszültséget a dolgozók és a munkaadók között. A január végi sikeres Audi-sztrájk után a postás szakszervezetek tüntetést szerveznek, de azt is bejelentették, hogy ha nem járnak sikerrel, sztrájkba kezdenek. A Hankook gumigyárban sztrájkbizottság alakult, a BKV dolgozói pedig kitartanak 15 százalékos követelésük mellett annak ellenére is, hogy kiszivárgott hírek szerint a cég csak 5 százalékot adna.

1461 forintos órabérrel keres buszvezetőket saját oldalán a BKV, a cégnél ugyanis folyamatos a sofőrhiány. A tavaly év végi adatok szerint közel 300 busz- és villamosvezető hiányzik a budapesti közlekedésből. A szakszervezetek szerint ennek részben az alacsony fizetés az oka. Legalább 15 százalékos béremelést szeretnének, a HVG azonban úgy tudja: a BKV maximum 5 százalékot adna.

A sajtóból értesült az 5 százalékos ajánlatról az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője is. Ebből 2 százalékot állna a BKV, 3-at a főváros. Naszályi Gábor elnök azt mondja: az ajánlat nagyon alacsony, így ha végül tényleg ekkora lesz az emelés, sok dolgozó hagyja majd ott a céget.

„Ez nem bérfejlesztésre, béremelésre, még arra a bérrendezésre sem elegendő, ami megállapításunk szerint mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal szerint szükségeltetik” – fogalmazott Naszályi az ATV Híradónak. Kerestük az ügyben a BKV-t is, a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva nem akartak nyilatkozni.


A buszvezetőkhöz hasonló problémával küzdenek a postások is.

Legalább 10 százalékos béremelést szeretnének, ezért vonulnak utcára március 9-én. Követelésükre egyelőre választ sem kaptak, így a tüntetés mellett a sztrájkot is kilátásba helyezték. A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint a postai rendszer összeomlását hozhatja, ha nem rendezik a fizetéseket.

De sztrájk jöhet a Hankook gumigyárban is, ahol már a sztrájkbizottság is megalakult, miután a vezetés egyoldalúan felfüggesztette a bértárgyalásokat. Székely Tamás az ATV Egyenes Beszédben korábban azt mondta: reméli, hogy az Audi dolgozókhoz hasonló sikereket érhetnek majd el.

„A szakszervezet napról napra erősödik, különösen köszönhető ez annak, hogy a munkáltató első körben azt sugallta, hogy itt nincs semmi probléma, szinte béremelésre sincs szükség” – mondta. Időközben a paksi atomerőmű két szakszervezete is jelezte: sztrájkra készülnek a fegyveres biztonsági őrség tervezett kiszervezése miatt.

 

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink