Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 06:20:00

Új repülőtér Budapesten: mennyire reális a felvetés?

Tarlós István a panaszok számának mérséklődését várja attól a javaslattól, amely szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren teljes repülési tilalom lenne éjfél és hajnali 5 között. A szocialisták szerint már most sem szállhatnának le gépek ebben az időszakban. Az MSZP azonban támogatná, ha új repülőtér épülne a főváros közelében. A Budapest Airport azt közölte, az ésszerű javaslatok megvitatásához rendelkezésre állnak szakértőik.

A zuglói Sallai Antal mutatta munkatársunknak, még tavaly, miért lett élhetetlen a környékük bizonyos időszakokban. Volt olyan nap, amikor a család reggel 8 és este 8 között 112, a házuk fölött elszálló repülőgépet számolt meg.


Budapest egy másik pontján, a XVII. kerületi Bélatelepen is gyűjtik a dokumentumokat, a tiltakozásokról és az alacsonyan szálló repülőgépeknek tulajdonított károkról. A panaszokat mérsékelné Tarlós István azzal a javaslattal, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali öt között.

A zajterhelés értékelésének módszertanát is megváltoztatná a főpolgármester, a zajmérést pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóságra bízná.

"Arra nem szabad gondolni, hogy holnap életbe lépnek ezek a rendelkezések, de azon leszünk, hogy értelmezhető időn belül ezek a változások bekövetkezzenek" - mondta Budapest főpolgármestere.

Hivatalosan éjfél és hajnali 5 óra között most sem közlekedhetne menetrendszerűen utas- vagy cargo járat. Késések vagy más okok miatt persze több repülő is landol ebben az időszakban Ferihegyen. Horváth Csaba szerint be kellene tartatni a meglévő jogszabályokat. A szocialisták egyébként támogatnák, ha új repülőtér épülne Budapest közelében.


"Én nem tartom irreálisnak egy második reptér megvalósítását egy olyan országban, ahol 250 milliárd forintot költenek el egy Népstadion beruházásra”

- mondta a fővárosi képviselő.

A repülési szakértő a választási évnek tulajdonítja a főpolgármester teljes tiltásra vonatkozó javaslatát. Varga G. Gábor szerint Ferihegy légiforgalmi irányítói is tehetnének a lakossági sérelmek kezeléséért.

A Budapest Airport pedig azt közölte, szakértőik minden ésszerű javaslat megvitatására és megvalósítására rendelkezésre állnak.

atv.hu

További belföldi híreink