Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 17:43:00

Európa legszürreálisabb határa: A kettévágott magyar falu

Európa legszürreálisabb határát mutatja be Vujity Tvrtko új dokumfilmje, amelyet ma mutat be az ATV. Tvrtko Szelmencen járt, a kettévágott magyar faluban, amelynek egyik része sem maradt Magyarországon, ahol az egyik oldalon 10x akkora a nyugdíj, mint a másikon, ahol az utcaközi telefonhívásokat nemzetközi tarifában mérik, és ahol egy menyasszony a házasságkötése napján kisétált a szögesdróthoz, hogy megmutathassa magát, és férjét a szüleinek, akik a határ túloldalán álltak.

A túloldali részt is Szelmencnek hívják, és ott is magyarok laknak, de az már nem az unió része, ott nem euróval fizetnek, ráadásul az utca túloldalán egy órával többet is mutat az óra.

Az egyik helyi férfi arról mesélt, emlékszik a napra, amikor egy szovjet katona ledobta a kabátját, és azt mondta itt lesz a határ. Egy temető közepén történt az eset.

"Muszáj voltunk belenyugodni, és hallgatni. Mást mit lehetett csinálni? Semmit." - mondta a férfi.

Egy idős hölgy, rosszkor ment át a nagymamájához, és már nem tudott hazamenni.

Egy 90 éves idős néni arra emlékezett, hogy mindig kitaláltak valamit, miképp tartsák kapcsolatot a túloldallal, de az elmaradt beszélgetéseket, létre nem jött találkozásokat, az elmaradt öleléseket már nem adhatja vissza neki senki.

"A kacsák úsztak át a vizen, és a szárnyuk alá kötötték, amit akartak írni valamit, a szárnya alá kötötték a kacsának, és megmondta hogy majd a kacsát fogjátok meg és olvassátok el" - mesélte az idős hölgy.

Vujity Tvrtko jól ismerte a falu történetét, hiszen nem először járt Szelmencen.

"Kapcsolatok szűntek meg, és azt hiszem, hogy az Európai Unióban ilyennek nem szabadna lennie, hiszen ez egy uniós határ egy egy schengeni határ." - mondta Tvrtko.

A kettévágott faluról szóló dokumentumfilmet szombat este nyolc órakor láthatják itt az ATV-n!

További belföldi híreink