Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 09:20:00

"Nem tanultunk a romák elleni gyilkosságsorozatból"

2009. február 23-án fegyveresek ölték meg a 28 éves Csorba Róbertet, és kisfiát Robikát Tatárszentgyörgyön, miután előzőleg felgyújtották a házukat.

A Demokratikus Koalíció a tragédia évfordulóján közleményben figyelmeztet mindenkit, hogy emlékezzünk a tatárszentgyörgyi gyilkosságokra.

Mint írják, soha nem felejthetjük el, hogy az elvakult gyűlölet, kirekesztés, a rasszizmus milyen következményekkel járhat. Soha nem felejthetjük el, hogy ártatlanoknak kellett meghalniuk az uszítás miatt.

A DK elítéli a kirekesztő viselkedést. Az európai magyarok nem gyűlölködnek, a hazafiak nem tűrik a gyűlöletbeszédet, a szélsőséges nézeteket - olvasható a közleményben.

A Párbeszéd Magyarországért is közleményt adott ki az évfordulóra. Ők azt írják, tíz éve Magyarországon addig soha nem tapasztalt terrorral, és félelemmel nézett szembe sok-sok honfitársunk. Roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták az évfordulóra szerveznek megemlékezést Tatárszentgyörgy mellett más településeken, valamint fáklyás felvonulást és istentiszteletet Budapesten.

Hozzátetteék, hogy a Párbeszéd mindig is elkötelezett híve volt a társadalmi megbékélésnek, a romák integrációjának és az összetartó társdalom eszméjének.

A társadalmi csoportok közügyekből való kirekesztését, a „szeretet-teljes integrációnak” csúfolt szegregációt és a kizárólag politikai hasznot célzó gyűlöletkeltést elfogadhatatlannak tartják.

"Felkérjük a többi pártot, hogy világnézeti, politikai vagy vallási világképüktől valamint a többi párt megítélésétől függetlenül támogassák a helyi roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták kezdeményezését, hogy méltón emlékezhessünk meg a gyáva és aljas módon meggyilkolt hat honfitársunkról, köztük az ötéves korában meggyilkolt Csorba Robikáról." - tette hozzá a Párbeszéd.

Mindannyiunk ügye

A Szolidaritás Mozgalom a 2008 és 2009 közötti romákat ért sorozatgyilkosságok 11. évfordulóján úgy véli, hogy nem lehet olyan országban élni, ahol nincs együttérzés, ahol nincs közösségvállalás.

Minden cselekedet, ami mással történik, az mindannyiunk ügye kell, hogy legyen, a sorsban való közös osztozás, a szolidaritás – ezek azok az értékek, amiket meg kellett volna tanulni a történelem leckéjéből - fogalmaznak a közleményben.

Hozzáteszik, hogy a 11 évvel ezelőtt kezdődött gyilkosságsorozatok nem rázták meg kellően a társadalmunkat, nem tanultunk belőle. A kirekesztés, a gyűlöletkeltés, az elesettek és a számkivetettek lenézése, kriminalizálása mindennapos.

A Szolidaritás Mozgalom az áldozatok emlékére fáklyás megemlékezlést tart.

Az Emmi koszorúzott

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a minisztérium dolgozóival közösen rótták le kegyeletüket a sírnál.


    
Ők közleményükben azt hangsúlyozták, a tatárszentgyörgyi gyilkosság egy évtized múltán szimbólumává vált a gyilkosságsorozatnak, valamint annak az időszaknak, amikor a Gyurcsány-kormány idején lehetőség volt félkatonai gárdáknak a roma közösségeket félelemben tartani, miközben magukat jogvédőnek mondó politikusok nyilatkozataikkal azt közvetítették, hogy a romáknak csak az áldozat szerepe juthat Magyarországon. 

    
Mindeközben a támadássorozatban elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek az állam semmilyen segítséget nem nyújtott, miközben szerintük az elkövetők felderítése sem haladt, növelve ezzel a közvéleményben a bizonytalanságot.

    
A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét, a romák ellen rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosságért hárman tényleges életfogytiglant, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést kapott. 

    
MTI/atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink