Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 18:41:00

RTL: Meghalt a 17 éves fiú, akihez fél óra alatt érkeztek ki a mentők a Nyugati-pályaudvarhoz

Az RTL péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki kedden a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul. Az már kiderült, hogy emberi mulasztás miatt érkeztek ki későn a mentők a fiatalemberhez, aki kedden, a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul. Az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, a hibázó mentésirányítót és mentésvezetőt pedig a vizsgálat lezárultáig felmentették a munkavégzés alól. Az egészségügyi szakértő szerint a Mentőszolgálat nagyon komoly rendszerhibákkal küzd.

Kedden délután 17.15-kor riasztották a mentőket egy fiatalemberhez, aki a Nyugati pályaudvarnál lett rosszul. A mentőegység akkor még Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint Budán, a János Kórházban volt, az autóban pedig nem ült újraélesztésre alkalmas orvos, vagy mentőtiszt. Közben viszont egy másik, mentőtiszti kocsi éppen a Kútvölgyi kórházból tartott a Nyugatitól csupán párszáz méterre lévő, Markó utcai Mentőállomásra, ahová épp akkor érkezett meg, amikor a másik egységet riasztották.

A szakértő által közzétett beszámoló szerint a Nyugati aluljáróban görcsrohamoktól szenvedő fiatalemberhez 17.04-kor hívták a mentőket, addig civilek próbáltak meg rajta segíteni, miközben várták a szakszerű segítséget – a fenti riasztási anomália miatt fél órán keresztül hiába.

Az első mentő, amelyik a János kórháztól indult, a beszámoló szerint 17.29-re ért a helyszínre, ugyanebben a percben azonban már két lány személyesen könyörgött a Markó utcai Központi Mentőállomáson segítségért. Kunetz Zsombor információi szerint ekkor végre riasztották a Kútvölgyiből beért mentőegységet is, amely 17.32-kor átvette az újraélesztést az első csapattól. A fiatalembert végül kritikus állapotban szállították kórházba.

"Most minden politikai érdeket próbálnak szerintem kiszolgálni azzal, hogy mindenhez mentőt küldenek – mondom mégegyszer mindenhez, tehát a kisujjsérülttől kezdve mindenhez. Ezzel elégetik a kapacitást, ami ilyen helyzetben is rendelkezésre állhatna. Most egyébként emellé párosult egy óriási emberi hiba, hiszen volt, lett volna kapacitás" - magyarázta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.


Hogy hiba történt, azt az Országos Mentőszolgálat is elismerte. A szervezet azt közölte, hogy „az elrendelt elsődleges vizsgálat alapján megállapítható, hogy a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőegység, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, annak riasztása mégsem történt meg időben. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a késedelmes ellátás emberi mulasztás következménye volt”.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a hibát vétő mentésirányítót és mentésvezetőt a belső vizsgálat lezárultáig felmentette a munkavégzés alól.

Péntek este az RTL Klub Híradója közölte, hogy a 17 éves fiatalember meghalt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink