Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 14:40:00

Orbán „meghekkelte” Juncker kiplakátolásával Weber kampányát

Orbán Viktor "meghekkelte" a néppárti Juncker kiplakátolásával a Néppárt csúcsjelöltjének, Manfred Webernek a kampányát – mondták az atv.hu-nak brüsszeli fideszes források, akik úgy látják, nagyon nehéz kérdés a Fidesz kizárása, „de most van esély rá”.

Orbán „meghekkelte” Juncker kiplakátolásával Weber kampányát
forrás: Reuters

Weber döntése lesz, hogy összehívja-e március 6-a, a rendes ülés előtt az Európai Parlament néppárti frakciójának a rendkívül ülését, melyet Gunnar Hökmark néppárti EP-képviselő indítványozott, miután Magyarországon megjelentek az újabb Soros-Juncker-plakátok. Fideszes brüsszeli forrásaink úgy fogalmaztak, „nagyon nehéz kérdés" a Fidesz kizárása és annak megítélése is, hogy ez napirendre kerül-e a néppárti frakcióban vagy bármilyen más néppárti tanácskozáson. De most van esély rá, miután Orbán Viktor a néppárti Juncker bizottsági elnök kiplakátolásával "meghekkelte" a néppárti frakcióvezetőnek, Manfred Webernek a csúcsjelölti kampányát.

Forrásaink szerint Webernek nagyon nehéz lett a dolga, naponta kell magyarázkodnia a Fidesz és Orbán Viktor miatt. Gyakorlatilag szinte minden kérdés erre irányul, amit kap a fórumokon - mondta az egyik fideszes képviselő és arra hívta fel a figyelmet: "már a nagyon is mérsékelt és kiegyensúlyozott" CDU-s Daniel Caspary német néppárti képviselő is védhetetlennek nevezte legutóbb az újabb széria Soros-kampányt és elsősorban Juncker bizottsági elnök miatt, de szerinte a kizárás sem oldaná meg a helyzetet sem az Európai Néppártban, sem Magyarországon. Ez is azt mutatja, hogy Juncker kiplakátolásával Orbán Viktor „túllépett bizonyos vonalakat”, és most a néppárti frakcióban a német CDU, és bajor CSU-delegáció is csatlakozik a Fidesz-ellenes vonalhoz.

Az más kérdés, hogy a kizáráshoz a Néppártból legalább öt ország hét tagpártjának kell a kezdeményezése. "Nem biztos, hogy ez meglesz"- mondta forrásunk. De meglátása szerint a Néppártban azt is mérlegelni kell, hogyha a Fidesz kizárása adott esetben megtörténne, akkor az európai baloldal ezzel megelégedne-e és nem gyakorolna-e nyomást a Néppártra, hogy legyenek újabb kizárások, „a szlovén néppárti delegációt is sok támadás éri” – jegyezte meg forrásunk. Szerinte az ilyen folyamatot az motiválná, hogy az európai parlamenti szocialisták és a liberálisok nyilván nem akarják, hogy a Néppárt legyen a legnagyobb frakció az Európai Parlamenten a májusi választások után, ezért a Néppárt megosztására játszanak.

De az is veszélyes lehet Weber frakcióvezető számára, hogyha nem indítja el a Fidesz kizárási folyamatát, akkor a Néppárt baloldali szárnya, a finnek vagy akár a svédek jelezhetik, hogy akkor ők kilépnek. „Ez legalább akkora skandalum lenne az EP-választások előtt, mint a Fidesszel kapcsolatos lépések elindítása.” „Nem irigylem Webert” – mondta egy másik forrásunk, hozzátéve, hogy nagyon nehéz most a szerepe.

A döntést a néppárti testületeknek kell meghoznia, ha lesz a Fidesz kizárására konkrét indítvány. A néppárti frakció március 6-án ülésezik, március 7-én és 8-án Varsóban a Néppárt irányítótestülete, a büro tanácskozik, de március 20-án is lesz egy néppárti politikai tanácskozás.

Weber tegnap este a német közszolgálati ZDF egyik műsorában arra a kérdésre, hogy mit jelent a néppárti választási eredmény szempontjából, ha kizárnák a Fideszt a pártszövetségből, azt válaszolta: „A Fidesznek 13 helye van az Európai Parlamentben. Egy olyan parlamentben, melynek 750 képviselője van, nem ezeken a szavazatokon fog eldőlni Európa jövője” – tette hozzá. A ZDF Weber ezen megnyilvánulását úgy kommentálta, hogy a néppárti frakcióvezető először fenyegette meg nyilvánosan kizárással a Fideszt.

Weber a Süddeutsche Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy a Juncker elleni támadás érthetetlenséget és dühöt váltott ki a Néppártban. A plakát egyes mondatai elfogadhatatlanok. Senki sem lehet egyszerre tagja a Néppártnak és támadhatja ugyanakkor a Néppárthoz tartozó bizottsági elnököt, mondta a német politikus hozzátéve, hogy a CDU-CSU páros sem fogja ezt szó nélkül hagyni. Orbán Viktornak fel kell ismernie, hogy egyre messzebb kerül a Néppárttól.

A Politico azt írja néppárti belső körökre hivatkozva, hogy információik szerint Angela Merkel kancellár sem fogja beérni azzal, hogy plakátügyben szolidaritásáról biztosította Junckert. A CDU vezetésével együtt határozott állásfoglalással állhatnak elő, mely tartalmazhatja a Fidesz elleni szankció kezdeményezését is a Néppártban. Josehp Daul, a Néppárt elnöke – aki szintén mélyen elítélte a magyar kormány Soros-Juncker plakátkampányát és igazi kereszténynek nevezte Junckert – ugyanakkor a Politico cikke szerint azt mondta, hogy a Néppárt pártjainak körében nincs többsége a Fidesz kizárásának. Annak ellenére sem, hogy más néppárti politikusok szerint mindenkit sokkol, hogy Orbán Viktor nem lojális a néppárthoz, ahhoz az európai pártcsaládhoz, amelyikhez tartozik.

Brüsszeli fideszes forrásunk az újabb Soros-plakátolással kapcsolatban úgy fogalmazott munkatársunknak: „Ad egy bizonyos esélyt arra is, hogy a Fideszt nem zavarja, ha felvetődik a kizárása. Tudatosan számoltak ezzel a lehetőséggel, és így a kialakulófélben lévő bevándorlásellenes Salvini-Kaczynski-tengelyhez csatlakoznának. „De erre látok kisebb esélyt, hogy ezt Budapesten valaki így akarta volna” – mondta a politikus. Szerinte ugyanis a kizárással a május végi EP-választás előtt Orbán Viktor számára egy-két mandátum szinte bizonyosan elúszna május 26-án, mert az otthoni ellenzék Európa-ellenességgel vádolhatná, ha a Fideszt kizárnák az európai pártcsaládja soraiból.

Ajánlom

További belföldi híreink