Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 09:00:00

Orbán: A tét nagy, kampányban felforrósodik a levegő

"Ferenc József idejében volt az, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó. A szovjet időkben volt olyan, hogy a felelősségről nem lehet beszélni" - ezt mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúban a kormány legújabb tájékoztató kampányát ért bírálatok kapcsán. A kormányfő szerint a 7 állításuk tényeken alapul.

Orbán: A tét nagy, kampányban felforrósodik a levegő

Fontos választás előtt állunk, a kampányban felforrósodik a levegő, Európa jövője a tét, a tétek nagyok. Választás előtt tisztázni kell a téteket, a kormánynak ez kötelessége. „Utána jöhetnek a pártok” - ezzel indokolta Orbán Viktor a szokásos pénteki Kossuth Rádiós interjújában a kormány újabb tájékoztató kampányát ért támadásokat. A választás tétje a bevándorlás, el kell mondani, mire készül Brüsszel.

Brüsszel, az ottani bürokraták növelni szeretnék a bevándorlást, az emberek meg most többletinformációt kaphatnak tőlünk az információs kampányban - tette hozzá.  A kormány hét pontban foglalta össze, milyen eszközöket próbál Brüsszel bevetni, az eszközökről, módszerekről szól a kampány - magyarázta a miniszterelnök a műsorban, és azt állította, hogy a kormány információs kampányának állításai mind, mind tényeken alapulnak.

Orbán Viktor ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét, hogy a brüsszeli bürokraták bevándorláspártiak, szerinte ők azon dolgoznak, hogy a migránsok megkaphassák a jogi lehetőségeket, hogy ugyanúgy jöhessenek mint eddig, csak már legálisan.

Európa nem képes olyan határvédelmi erőt felállítani, mely a teljes európai határt védik, ráadásul pénzt sem adnak a határvédelemhez a nemzetállamoknak - állította.

Hajrá, készen állunk!

A műsorvezető kérdésére, hogy Brüsszel elismerte, hogy 90 ezer migráns kapott bankkártyát, de ezeken nincsenek nevek Orbán Viktor úgy reagált: ez a kevésbé érdekes. "Ha nem támogatjuk a migrációt, miért osztogatunk pénzekkel feltöltött kártyát a migránsoknak?". "Hirtelen csönd lesz, ha a konkrétumokról van szó. Ilyenkor a leleplezettek nem elégedettek a kormánnyal"  - tette hozzá.

A műsorvezető kérdésére, hogy a Néppárt rendkívüli frakcióülést tervez a kormány tájékoztató kampánya miatt, Orbán Viktor úgy reagált: "Remek, ez nagyon helyes. Legalább megbeszélhetjük a vitás pontokat. Hajrá, készen állunk!"

Brüsszel felelősségéről: nincs akkora szőnyeg...

Juncker elnöksége, és a plakátokon szereplése kapcsán a műsorban a miniszterelnök azt mondta: az európai elit elszokott attól, hogy a felelősségükről beszéljenek.

"Ferenc József idejében volt az, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó. A szovjet időkben volt olyan, hogy a felelősségről nem lehet beszélni" - fogalmazott a miniszterelnök a műsorban. De szerinte nem lehet a hibákat szőnyeg alá söpörni. "Nincs akkora szőnyeg", hogy a britek kiengedését az EU-ból és a migránsok beengedését Európába alá lehet söpörni - fogalmazott.

Családügyi kedvezmények: aki akarja, válassza

A családpolitikai akcióterv miatti támadások kapcsán a műsorvezető emlékeztetett, hogy a hitleri időszakra vonatkozó bírálatok is megfogalmazódtak, a vélemények megoszlanak az intézkedésekről.

Erre Orbán Viktor azt mondta: a vélemények nem megoszlanak, hanem van egy hatalmas tömeg Európában, akiknek a gyerek, a család a legfontosabb. És vannak "furcsa, különös életmódot élő emberek, de őket nem érdemes támadni". Aki akarja, válassza, éljen a családügyi akciótervben biztosított lehetőségekkel. Én a negatív véleményekkel addig nem foglalkozom, amíg nem éri el a diplomáciai tűréshatárt. Akkor a nagyköveteket behívják... - utalt a miniszterelnök a svéd nagykövet berendelésére.

De azt hangsúlyozta, hogy a családpolitikai intézkedések ügyében nemzeti egységet hoztak létre, száz százalékos nemzeti egység pedig nincsen - tette hozzá.

Arra, hogy az ellenzék először támadta a kormány családügyi akciótervét, de aztán a kiegészítő javaslatokat is megfogalmaztak, Orbán Viktor azt mondta: nálunk olyan politikai kultura alakult ki, hogyha a kormány mond valamit, "jó idő van, esik az eső", az ellenzék akkor is bírálja. "Ha mi így politizáltunk volna, örökre ellenzékben maradtunk volna" - jegyezte meg. Aztán üdvözölte az ellenzéki felvetéseket, legyenek azok is a vita részei, sőt a műsorban kérte őket, hogy járuljanak hozzá, hogy minél jobbak legyenek végül az elképzelések.

Falusi CSOK

A falusi csokról Orbán Viktor azt mondta, hogy most összekapcsolják a falvak problémáit és a gyerekvállalás kérdését. A falusi létformáról: "Tudom mi az, mégiscsak falusi fickó lennék!" Ő is egy faluban tanult meg írni-olvasni, viselkedni - mondta.

Fontos, hogy a falusi életforma ne szűnjön meg. Családtámogatás ide-oda, kevesebb gyerek születik, mint akik "elmennek" - ismerte el, de mint mondta, a falusi használt lakás vásárlására, építésére - sok vidéken az üresen álló ház - a 10 milliós támogatás, plusz a 10 milliós hitel "fantasztikus lehetőség".

Megállapodásról-megállapodásra haladnak, szövetségeket kötnek. Tarlós Istvánnal a budapesti szövetséget kötötték meg, Kósa Lajossal a modern városok programot indították el, most Gyopáros Alpár kormánybiztos pedig - aki a falvak érdekében rengeteget konzultált - a Magyar falu programot - mondta el a műsorban.

Varga Mihály és Novák Katalin dicsérete

"Szűken mér, de hisz nagyúr" - fogalmazott Varga Mihályról, a pénzügyminiszteréről, akit úgy jellemzett, hogy "aggodalmaskodik, fölteszi a könyökét az asztalra, és azt mondja, számoljunk". De erre szükség is van, ő mindig is jó véleménnyel volt Varga Mihályról, "az ellenzék fűrészeli", de lassan de biztosan végül mégiscsak fölminősítették az országot. Ő is vidéki, karcagi "az sem New York", örüljünk, hogy ilyen pénzügyminiszterünk van - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a politikai igazságtalanságok közé sorolta, hogy a színpadról a Várkert Bazárban ő ismertette ugyan a családügyi akcióterv részleteit, de a munka oroszlánrészét a Novák Katalin által vezetett családügyi államtitkárság végezte el. Amikor már tudták, hogy mit szeretnének, akkor - fogalmazott Orbán Viktor - "Novák Katát kértem fel, hogy dolgozza ki a részleteit, hogy öntse valahogy formába. Ezt meg is tette. Ez a családvédelmi akcióterv is Novák államtitkár asszonyt dicséri elsősorban".

A családügyi akcióterv pontos pénzügyi finanszírozásának a kérdése - a részletszabályok tekintetében - a jövő heti kormányülésen lesz napirenden.

A falusi csok szabályait már rendezték, ott csak a végrehajtási rendeletek várhatóak - mondta végül a miniszterelnök.

További belföldi híreink