Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 20:49:00

Lőtt vagy nem lőtt a Fővárosi Törvényszékről megszökött rab?

Nem lőtt rá a rendőrökre a pénteken megszökött rab - legalábbis nincs rá adat - tudtuk meg a Központi Nyomozó Főügyészségtől. A Blikk szerint nem is tudott volna lőni, mivel a rá vigyázó őrtől csak a pisztolyt vette el, a hozzá tartozó tárat nem. A ügyvéd szerint a rendőrök reakciója - azaz, hogy lelőtték a férfit - akkor is jogszerű volt, ha a menekülő rab nem is lőtt rájuk.

Valódi fegyverrel fenyegetőzött pénteken Sz. Károly, a bírósági tárgyalásról megszökött rab. Lőni viszont úgy tudjuk, nem lőtt. A Blikk információi szerint nem is tudott volna - mivel a pisztolyt a rá vigyázó őrtől vette el, a hozzá tartozó tár viszont az őrnél maradt.

A Bors úgy tudja, a férfi már stabil állapotban van és vallomást is tett.


A rendőrség híradónknak megerősítette, hogy Sz. Károlyt a szökése során nyolc különböző bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Például hivatalos személy elleni erőszakkal, súlyos testi sértés kísérletével és lőfegyverrel való visszaéléssel is. A listán azonban nem szerepel az emberölési kísérlet - ami alapján megkérdőjelezhető, hogy menekülés közben a férfi elsütötte-e a pisztolyt. 

Ha így is történt, a rendőröknek akkor sem kellett volna máshogy reagálni Tarjányi Péter szerint. Hiszen még ha üres is a tár, az még mindig nem jelenti azt, hogy a csőben nincs töltény.

„Rádión kaptak egy értesítést, ők saját szemükkel azt látták, hogy van egy személy, aki fegyverrel a kezében menekül, dulakodik valakivel, és ezzel kapcsolatban kezdődött el az ő reagálásuk és történt egy fegyverhasználat, tehát ilyen szempontból ezt a helyzetet ez az információ nem befolyásolja” - mondta Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő.

A rendőrök sajtóhírek szerint 25 alkalommal lőttek a fél lábán bilincsben menekülő férfire, és állítólag hétszer el is találták. A büntetőjogász szerint is jogszerű lehetett a fegyverhasználat, mivel a szökevény nem csak elfutott, hanem túszokat ejtett és további súlyos bűncselekményeket követett el.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta híradónknak, hogy fegyveresen elkövetett rendőrök elleni erőszak bűntette miatt nyomoznak - amit nem befolyásol, hogy a fegyver töltve volt-e. Emberölési kísérlettel azért nem gyanúsítják a 35 éves férfit, mivel "nincs arról adat", hogy lőtt volna.

atv.hu

További belföldi híreink