Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 06:18:00

Kunetz: pénz van az orvosok béremelésére, azonban a politikai akarat hiányzik

Létszámhiány miatt március elsejétől május végéig a Péterfy Sándor utcai kórház helyett más intézmények látják el az érsebészeti ügyeleti feladatokat egy hivatalos dokumentum szerint. Veszprém megye súlyponti kórházából pedig az orvosok fele távozott - köztük az osztályvezető főorvos is. A kormány szerint csak átmeneti nehézségekről van szó.

Évek óta tesz le javaslatokat az Érsebész Társaság Dénes Tamás érsebész szerint a döntéshozók asztalára arról, hogyan kellene átalakítani az ellátást, eddig hiába.

„Azoknak a bizonyos szuperkórházak már rég meg kellett volna, hogy épüljenek, ahol a különböző szakmák: a traumatológia, az érsebészeti osztály egy épületen belül van, és amikor egyiknek, vagy másiknak szüksége van a segítségre, akkor tudunk menni” – mondta Híradónknak a RESZASZ elnöke. Dénes Tamás szerint a budapesti ellátás abszolút elavult, és gyakorlatilag veszélyes a betegekre nézve.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar orvosbérek jelentősen növekedtek az elmúlt években, azonban továbbra is elmaradnak a nyugat-európai fizetésektől. Gulyás Gergely szerint ezért lehetnek átmeneti nehézségek.

„Vannak magyar orvosok külföldön, az egész Európai Unióban az orvostudományi végzettség és diploma az egy vonzó, és keresett képzettség, és hivatás” – fogalmazott a miniszter. Gulyás Gergely szerint ma Magyarországon több ezerrel több orvos dolgozik, mint amennyien dolgoztak hat évvel ezelőtt. A miniszter hozzátette: jelentős fizetésemelést kaptak az orvosok, és kapnak még.

A Péterfy Sándor utcai kórházzal kapcsolatos dokumentumokat megosztó egészségügyi szakértő szerint azonban az ígértnél jóval nagyobb arányú béremelésre lenne szükség. Kunetz Zsombor úgy véli: forrás lenne, a politikai akarat azonban hiányzik.

„Ha társadalom számára ez meglehetősen fontos, akkor ki tudja kényszeríteni a politikából, hogy mire költsön pénzt” – mondta az egészségügyi szakértő. Kunetz úgy véli, akár más helyről is át kell csoportosítani összegeket, amelyet az orvosok béremelésére tudnak fordítani. Szerinte viszonylag erős emelésre lenne szükség.

atv.hu

További belföldi híreink