Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 07:10:00

Kedden Palkovics és Lovász is beszámol az Akadémiáról

Jövő kedden Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök is beszámol a parlament költségvetési bizottságának az ülésén az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről. Közel a megegyezés?

Kedden Palkovics és Lovász is beszámol az Akadémiáról

Konstruktív hangulatban folytatott tárgyalásokat tegnap reggel Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs miniszter. Ez fordulatot jelentett, mert korábban Pálinkás József volt MTA-elnök zsarolással vádolta Palkovicsot, amit szerdán nem cáfolt Lovász László sem egy interjúban. A tegnapi találkozó az Akadémia épületében zajlott reggel fél nyolctól kilencig, és a miniszter ment el az Akadémia elnökéhez.

Végleges megegyezés nem született közöttük, de hogy közel van a konszenzusos megoldás, az is jelzi: jövő kedden Palkovics Lászlót és Lovász Lászlót is meghallgatja a parlament költségvetési bizottsága az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről. Forrásaink szerint, ha egymással szöges ellentétben álló elképzeléseket képviselnének az Akadémia és a kutatóintézetek jövőjéről, nem lenne túl sok értelme a keddi közös meghallgatásuknak a parlamenti bizottságban. 


Amit most tudni lehet: az MTA elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásában látnák szívesen az akadémiai kutatóintézeteket. Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, ami március végén zárul le. Időközben megjelent azonban a Tématerületi Kiválósági Program, de a pályázatok keretére elkülönített milliárdokra az akadémiain kívül, egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is pályázhatnak. A pályázat beadásának határideje február végén jár le. Az MTA viszont garanciákat vár arra, hogy ha pályáznak, megkapják a Palkovicsék által visszatartott, az alapfinanszírozást biztosító 17 milliárd forintot.

Forrásaink szerint kedden ülésezik az MTA vezetése, ahol az Akadémia elnöke ismerteti majd a Palkovics miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeit. Az egyik akadémikus munkatársunknak azt mondta: elképzelhető, hogy lehetne elmozdulás az MTA részéről a közalapítványi fenntartás irányába, ha annak kuratóriumába az Európai Kutatások Tanácsa egy delegáltja is helyet kapna. Egy ilyen delegált ugyanis lehetetlenné tenné a nem rendeltetésszerű működést, és így lenne "európai kontroll" is.

Ajánlom

További belföldi híreink