Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 12:18:00

Konstruktív hangulatban tárgyalt Palkovics az Akadémia elnökével

Konstruktív hangulatban folytatódtak ma a tárgyalások Palkovics László miniszter és Lovász László MTA-elnök között – ezt az Akadémia kommunikációs főosztálya mondta az atv.hu-nak. A másfél órás találkozón semmi jele nem mutatkozott annak, hogy Orbán Viktor Palkovics miniszternek selyemzsinórt küldött volna egy a Magyar Nemzetben megjelent tegnapi cikkel.

Konstruktív hangulatban tárgyalt Palkovics az Akadémia elnökével

Konstruktív hangulatban folytatott tárgyalásokat ma Lovász László, az MTA elnöke Palkovics László innovációs miniszterrel – tájékoztatta az atv.hu-t az Akadémia kommunikációs főosztálya. Ez azért is fordulatot jelent, mert korábban Pálinkás József volt MTA-elnök zsarolással vádolta Palkovicsot, amit szerdán nem cáfolt Lovász László sem egy interjúban. Ma más forrásból úgy értesültünk, hogy a találkozón, mely az Akadémia épületében zajlott reggel fél nyolctól és másfél órás volt – semmi arra utaló jel nem volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megküldte volna az előző napokban miniszterének a selyemzsinórt, sőt, szivárgott ki munkatársunkhoz, Palkovics László magabiztosan tárgyalt az MTA elnökével. A konfliktusos kérdésekről az Akadémia/Kutatási Igazgatóságok finanszírozásáról és az intézményi átalakításokról.

A sajtóban tegnap este azért láttak olyan hírek napvilágot, hogy a miniszterelnök a Magyar Nemzet egyik cikkén keresztül küldött volna selyemzsinórt innovációs miniszterének, mert a lap Vélemény rovatában megjelent Körösényi Andrásnak egy írása az innovációs miniszter és az Akadémia harcáról, illetve a kutatásfejlesztés finanszírozásáról.

„Palkovics László információs és technológiaügyi miniszter (ITM) jakobinus hevülettel látott neki az akadémiai kutatásfinanszírozás átszervezéséhez, a kutatóhálózat államosításához. ... A Palkovics-terv hátraarcot jelent az Orbán-kormány eddigi tudománypolitikájától, de rossz irányba.

Először is, téves a miniszter kiindulópontja a nyolcvan éve megkövült akadémiai intézethálózatról. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ugyanis 2012-ben és az azt követő években, Pálinkás József elnöksége idején a kutatóhálózat működését a status quo teljes felborításával, radikális módon átalakította. A reform az akkori Orbán-kormány támogatásával történt” – írta Körösényi András a Magyar Nemzetben. Körösényi az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója volt 2012-2015 között.

A Körösényi-cikk alatt szintén a Magyar Nemzetben megjelent egy válaszcikk is, melyet a szintén akadémikus Szarka László Csaba jegyzett azzal az alcímmel, hogy „Sokan a nemzetközi botrányban érdekeltek”.

„2018 júniusa és decembere között kilenc MTA-elnökségi ülésen, több főigazgatói értekezleten és egy közgyűlésen vettem részt. Közvetlen tapasztalataim szerint azért nem született mindeddig megegyezés, mert azoknak a közgyűlési és elnökségi tagoknak egy része, akiknek valójában nincs közük a kutatóhálózathoz, politikai küzdelmet folytatnak a kormány ellen. Egyre világosabban látszik, hogy részükről a cél nem a probléma megoldása, hanem a minél nagyobb nemzetközi botránykeltés – írta Szarka László Csaba, hozzátéve: "A jelenlegi MTA-kommunikáció is többnyire őket segíti, sőt irányítja. Felismerhetők itt-ott az Alinsky-módszer elemei is. Lehet, hogy a kutatóintézet-hálózat ebbe fog belepusztulni, de persze azt is ráfogják majd Palkovicsra" – írta.

Az Akadémiára és az innovációs miniszter körüli hullámverésekre is rálátó kormányközeli konzervatív forrásunk Palkovics pozíciójáról azt mondta: az teljesen stabil, az innovációs miniszter élvezi a miniszterelnök teljes bizalmát, nem a magánakciójáról van szó, amikor az Akadémia finanszírozási és rendszerszintű átalakításáról beszél. „Az csak a vágyvezérelt gondolkodás lehet, hogy jött egy telefon, és a Magyar Nemzet ilyen cikket közölt" – mondta forrásunk.

További belföldi híreink