Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-23 05:10:00

Hova tűnik az a sok pálinka?

Kevesli a NAV-nál összesített párlat mennyiségét a Pálinka Nemzeti Tanács. Az adatokból az következne, hogy az otthoni pálinkafőző berendezések kétharmadát nem is használják. Ez viszont a szövetség szerint életszerűtlen. Szerintük inkább arról lehet szó, hogy illegálisan főznek szeszes italokat ezekkel a berendezésekkel úgy, hogy a kötelező adójegyeket nem vásárolják meg.

A Tanács szerint a hivatalosan bejelentett pálinkafőző berendezések számához képest elenyésző mennyiségű adójegyet vásároltak az országban. Átlagosan egy berendezésen 16 liter párlat készült, ami nagyon kevés.

"Kiszámolhatjuk, hogy 115 ezer liter magánfőzött párlat készült el a bejelentések alapján. De a 115 ezer liter is nagyon-nagyon kevés ahhoz képest, mint amennyi elkészülhet ezeken a berendezéseken" - mondta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A házipálinka mennyisége azért is csökkenhet, mert sokan – szakértelem híján - elvesztették a kezdeti lelkesedésüket.

"Sok munka kell, ahhoz törődés kell és ahhoz olyan szaktudás kell, ami nélkül nem lesz olyan eredménye, mint a szomszédnak, vagy a barátjának, aki képzésen vett részt, aki netán olyan emberektől tanul, akik ezt profi módon űzik és ezért felhagyott vele” - magyarázta a lehetséges okokat az ATV Híradónak Szabadics Attila pálinkamester.

"Kevesebben jönnek, hozzám és kevesebb a bevétel" - ezt már Szűcs András, a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen 25 éve működő főzde vezetője mondja. Szerinte a házaknál főzött párlatok minősége is más, mint a hivatalosan főzött italoké. Hozzátette: "Hát, nem jó minőségű, mert nem tudja, hogy mennyit kell elengedni a rézelejéből és a hátulját is beleengedi a vodkát, úgy mondjuk."

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is azt mondja, hogy a házaknál készülő párlatok sok kívánnivalót hagynak maguk után. A legutolsó ellenőrzéseken is több kétes eredetű italt találtak.


"Több olyan tereméket találtak, ahol 50 százalék fölött nem gyümölcseredetű alkohol volt benne. Tehát nem tudhatjuk, hogy ők ezt hogyan csinálják, mint csinálják."

- tette hozzá Mihályi László.

A tanács szerint jelentős mennyiség készülhet és kerülhet illegálisan forgalomba Magyarországon, ellenőrizetlen körülmények között. A szakemberek úgy vélik, a házi pálinkafőzők ellenőrzését is a NAV-nak kellene végezni, nem az önkormányzatoknak.

atv.hu

További belföldi híreink