Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-21 10:17:00

Bejelentette a falusi csok részleteit Gulyás Gergely

2031 települést érint a falusi csok, a támogatás keretein belül lehetőség van vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre. Legkésőbb szeptember 1-jével hatályba is léphetnek a rendelkezések. A legújabb kormányplakátról a miniszter elmondta: minden elemében tartható, pontos, igaz állításokat tartalmaz.

Falusi csok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a falusi csokban érintett települések azok lesznek, ahol a népesség nem éri el az 5000 főt. Van köztük 100 város is. Lesz egy olyan megszorítás, hogy azokra a falvakra vonatkozik, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség. A népességcsökkenés itt nagyobb mértékű, mint az országos. A cél, hogy ezeket segítsük. 2031 település tartozik ebbe a körbe- közölte Gulyás.

A falusi csok szabályai a miniszter szerint nagyon egyszerűek: egy gyermek vállalása esetén, új lakás vásárlásánál 600 ezer, 2 gyermek esetén 2,6 millió, három gyermek vállalása esetén 10 millió. Van lehetőség vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is. A támogatás ugyanakkora, mint a rendes csok esetében. Aki nem vásárol, csak korszerűsít, az a támogatás felét veheti igénybe- közölte a részleteket Gulyás Gergely.

Célunk, hogy az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat a tavaszi ülésszak után fogadják el, és július 1-jével, de legkésőbb szeptember 1-jével hatályba is lépjenek a rendelkezések- tette hozzá.

Új csarnok épül Budapesten

Budapesten egy új, több mint 20 ezer szurkolók befogadni képes multifunkciós csarnok fog felépülni, aminek 2021-re el kell készülnie, a kézilabda EB-re. Támogatja a kormány a 2020-as magyar pavilon felépítését is a Dubai Világkiállításra. Mindkét épület felépítését külön törvény fogja szabályozni.

Soros-plakátok

A kormányzati plakátkampány helyzetét is áttekintették – folytatta -, ami minden elemében tartható, pontos, igaz állításokat tartalmaz. Gulyás szerint az Európai Néppártnak képesnek kellene lennie az önkritikára. A miniszter szerint kudarcos volt az elmúlt 5 év Európa szempontjából, ezt jelzi a Brexit is, hiába mondják európai politikusok, hogy Brüsszelnek ehhez nincs köze. A másik kudarcos terület a migráció, ebben szintén kudarcot vallott az EU- tette hozzá.

Elios-ügy

Az előző és jó eséllyel a mostani 7 éves ciklusban is Magyarország az egyik legjobb pályázó lesz az EU-s pénzek tekintetében. Ennek oka, hogy minden forrás esetén túltervezi a kormány a pályázati lehetőségeket és utána a minisztérium megvizsgálja, hogy a keretet kimerítették-e, vagy sem és ezek után teljesen mindegy, hogy egy konkrét programot kritizál-e az EU, vagy sem, mert arra már úgysem fizetnek- mondja az Elios-üggyel kapcsolatban a miniszter. 100%-ot fizet a magyar kormány, 10%-ot a magyar kormány. Ha ezt az ügyet nem számoljuk el, azt a kormány fizeti- válaszolja egy kérdésre a tárcavezető.

2017-ben döntött úgy az illetékes minisztérium, hogy ezek ne kerüljenek bele, mert a 100 százalékot elértük- ismerte el végül az Elios-ügy támogatásira vonatkozóan Gulyás.

Kérdések

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, lehet már tudni, hol lesz az új kézilabda-csarnok, de nem akar róla részleteket mondani, mivel a vételi ajánlatát a kormánynak a napokban kell leadni. Úgy véli azonban, a lehető legjobb helyet sikerült megtalálni.

A falusi csokra vonatkozó kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt róla, már több mint 100 ezren kötöttek csok-szerződést, valamivel egyharmad alatt van azok aránya, akik kistelepülésen vették azt igénybe. Úgy gondolják, ez az arány néhány éven belül a szerződések feléig fog megnőni. Egyelőre 25 milliárdot hagyott a kormány erre a programra, de azt már most kevésnek gondolják, várhatóan messze meg fogja ezt haladni a kiadás- közölte. A kormány biztosítani fogja az ehhez szükséges forrásokat- magyarázta a tárcavezető.

Örökbefogadott gyermekek esetében is lehet, hogy lesz lehetőség a kedvezményes 10 milliós hitel felvételére- mondja Gulyás Gergely egy kérdésre, mivel nagyon kevés család van, aki ebben a körben érintett lehet. Ő egyértelműen az igent képviseli- tette hozzá, döntés még nincs erről.

A venezuelai menekültekkel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: nem migránsokról van szó, ezért fogadták be őket. "Magyarokról beszélünk, ők nem migránsok, vérségi kapcsolat van…ezt korábban kommunikálta a kormány, stb..."- tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink