Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-22 05:10:00

Gyógyulásra nincsen esély, de fontos volt Curtis kiállása

Soha nem fog kigyógyulni a függőségből Széki Attila „Curtis”, de rettenetesen fontos volt, hogy közszereplőként kiállt a nyilvánosság elé a drogproblémáival – mondta el Zacher Gábor az ATV Start című műsorban. A toxikológus szerint a függőségek között is különbség van, a legveszélyesebb a Magyarországon népbetegségnek számító alkoholfüggőség.

Pár napja nagy örömmel újságolta Széki Attila „Curtis”, hogy sikeresen túl van a drogelvonón, ahová még januárban vonult be a drogproblémái miatt. Az ATV Start című műsor vendége volt Zacher Gábor, aki a kérdésre, hogyan is kell leszokni, a toxikológus annyit jegyzett meg viccesen: „abba kell hagyni!”.

A dohányzást például azonnal abba lehet hagyni szerinte, a minutum adott szakaszában, de egy alkoholistának egyáltalán nem javasolná az azonnali letételt, mert abba akár bele is halhat az ember. Az alkohol elvonási tünetei a heroinét is képesek felülírni: míg utóbbiban itt-ott fog fájni, izzadni fog a függő személy, addig előbbi már a felkelésnél italért nyúl, hogy „normálisan” indulhasson a napja.

„De ez nagyon gáz, ugye?” – fakad ki poénosan a toxikológus arra, hogy kiderült: ő is dohányzik, és egyelőre nincsen motivációja arra, hogy letegye a cigarettát. Mint mondta, a függő emberek sokszor megfogalmazzák magukban, hogy bármikor le tudnának szokni, mint ahogyan ezt ő is kijelentette a műsorban.

Curtis személyére visszatérve Zacher kiemelte:

rettentően fontos, hogy kiállt a nyilvánosság elé, vállalta függőségét, mert ez által esetleg másoknak is példát mutathat. 

Hogy mennyire lehetett sikeres az ő kezelése – amely a zenész elmondása szerint szaunázásból, sportból, és vitaminokból állhatott – azt a toxikológus nem vitatta el, de megjegyezte: egy klasszikus rehabilitáció az „legalább másfél év”. Curtis szerinte nem rehabilitáción volt, és soha nem fog kigyógyulni, legfeljebb absztinens lesz, a kérdés az, hogy meddig.

Magyarországon egyébként – emelte ki a doktor – 800 ezerre teszik az alkohol-, míg 20 ezerre a kábítószerfüggők számát. A toxikológus úgy véli, fontos a kiállás, főleg ha egy olyan emberről beszélünk, aki közszereplő és a közösségi médiában is több százezren követik. Ebből adódóan ugyanis más függők is elhihetik, hogy le tudnak szokni, persze, ha a közszereplő leszokása negatív irányt vesz, vagy visszaesik, akkor az fordított gondolatokat eredményezhet a hasonló problémával küzdő emberekben.

Az alkoholproblémákkal küzdők közül évente 40-45 ezer ember kér segítséget, negyven százalékuknál pedig lehet eredményeket elérni. A szerfüggők esetében – folytatta – 25 százalékban lehet elérni javulást, vagyis absztinenciát.

atv.hu

További belföldi híreink