Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-21 13:10:00

Gulyás: Nem zárják ki a Fideszt a Néppártból

Gulyás Gergely szerint nem zárják ki a Fideszt a Néppártból sem most, sem az EP-választás után. A Soros-Juncker plakátkampányuk miatt nem telefonált Orbán Viktornak sem Joseph Daul, sem Manfred Weber - mondta el a Kormányinfón a kancelláriaminiszter az ATV kérdéseire.

Gulyás: Nem zárják ki a Fideszt a Néppártból

"Mi oka lenne az Európai Néppártnak, hogy a választások előtt a legsikeresebb, legerősebb pártját kizárja?" - kérdezett vissza a kormányinfón Gulyás Gergely, amikor megkérdeztük: kizárja-e a Fideszt az európai pártcsaládja a soraiból, az újabb széria Soros-Juncker plakátok miatt a májusi EP-választás előtt? "Szerintem nem" - mondta. Munkatársunk kérdésére, hogy olvasta-e a Néppárt elnökének Joseph Daulnak a nyilatkozatát, melyben mélységesen elítélte a kormány plakátkampányát, másrészt nem szó szerint, de azt kifogásolta, miért játssza el a Fidesz, hogy nincs benne az EU-ban, amikor benne van. 

Gulyás Gergely erre azzal reagált, hogy olvasta és "ha jól érti, a Néppárt  elnöke nem ért egyet a plakátokkal. A kérdésre, hogy Daul az Európai Bizottság elnökét, a plakáton szintén szereplő Jean-Claude Junckert megvédte mondván, hogy igazi kereszténydemokrata, a miniszter kijelentette: ez Joseph Daul véleménye, a kormányé pedig eltér ettől. A miniszter hozzátette: aki Marx-szobrot avat, az szerintük nem kereszténydemokrata.

Nem telefonált sem Daul, sem Weber

Gulyás Gergely kérdésünkre azt is elmondta, hogy sem a miniszterelnököt, sem őt nem hívta fel személyesen a téma kapcsán sem Joseph Daul, sem Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. Munkatársunk felvetésére, hogy a plakátkampánnyal kapcsolatban az volt a visszajelzés Brüsszelből, hogy az azon szereplő állítások („be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát”, „gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait” és „migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást”) tényként nem állják meg a helyüket, Gulyás Gergely kijelentette: „az a baj, hogy tényként megfelelnek”. A miniszter szerint az Európai Bizottság el is ismerte, hogy ott van az Európai Parlament által támogatott javaslat az asztalukon a kötelező betelepítési kvótáról. Arra a kérdésre, hogy erről még nem is született döntés, azt válaszolta: azért nem, mert néhány tagállam – köztük Magyarország – blokkolja azt.
Gulyás Gergely szerint az EP-választás után sem zárják ki a Fideszt a Néppártból.

Kedvezmények az orosz banknak: ez a sztenderd

Az ATV Nemzetközi Beruházási Bankkal kapcsolatos kérdésekre - minden adó- és járulékfizetés alól mentesülnek, a bank szakértői, tanácsadói korlátlanul beutazhatnak "helyszíni látogatásra" - Gulyás Gergely elmondta, nincs szó arról, hogy Putyin elnök „trójai falova” lenne a pénzintézet, amennyiben bármilyen uniós tagállamba tenné a székhelyét a bank, ott ugyanezeket a kedvezményeket megkapnák. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint minden tekintetben megfelel a nemzetközi szabályoknak az a kedvezmény-rendszer, amit a kormány biztosít az orosz pénzintézetnek.

Tervezik a nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe?

Munkatársunk kérdésére, hogy volt-e olyan beszélgetés Washingtonban, ahol a magyar kormány egyik államtitkára utalt arra, hogy amennyiben a V4-ek valamelyik tagállama vagy egy másik uniós ország áthelyezné a nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, a magyar kormány is megfontolná ezt, Gulyás kijelentette: ezt nem tudja megerősíteni. Arra, hogy a kormánynak ettől függetlenül van-e ilyen szándéka, a tárcavezető azt mondta: most ott tartunk, hogy a kormány a külképviseleti iroda megnyitásáról hozott döntést. „Meglátjuk, majd mi jön még”- tette hozzá, majd elmondta, az amerikai elnök tavalyi bejelentését követően - az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át a nagykövetségét - mindenhol felmerült ez a kérdés, aminek kapcsán a magyar kormány most az Orbán Viktor által Jeruzsálemben közölt döntést hozta meg.

A miniszterelnök Kásler Miklóssal is elégedett

Az ATV kérdésére, miszerint Balatonalmádiban a Fidesz kihelyezett frakcióülésén a kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnök megdicsérte Varga Mihályt és Szijjártó Pétert is a munkájáért, kapott-e dicséretet Kásler Miklóssal is, Gulyás Gergely azt válaszolta: a zárt ülésen elhangzottakról nem beszél, de mind a pénzügyminiszterrel, mind a külgazdasági és külügyminiszterrel, mind Kásler Miklóssal maximálisan elégedett a kormányfő.

Az érsebészeti egészségügyi ellátással kapcsolatos problémákat firtató kérdésünkre - a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban nincs érsebész, ezért átmenetileg szünetel az ellátás, a Veszprém megyei súlyponti kórházból pedig 3 érsebész elment - Gulyás Gergely azt válaszolta: ezt a területet mindig is fogják politikai viták követni és azt is kár lenne vitatni, hogy vannak hiányszakmák az egészségügyben.

De az ellátásbiztonság ma minden területen megvan és 2010-hez képest mára több ezerrel nőtt az orvosok száma, az ápolók bérét pedig 72 százalékkal fogja emelni a ciklusban a kormány. Gulyás Gergely elmondta, mindenki egyetért a Kásler Miklós által elmondottakkal, miszerint milliós bérek lennének jók az orvosoknak, de a hazai fizetések még mindig elmaradnak a Nyugat-Európában tapasztalhatóktól.

Ajánlom

További belföldi híreink