Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-21 09:21:00

Index: több száz venezuelai menekültet fogadtunk be

Az Indexnek több független forrás is megerősítette, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a legsúlyosabb politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából.

Index: több száz venezuelai menekültet fogadtunk be

Amit tudni lehet, hogy a kormánytól ingyen repülőjegyet kaptak Budapestre, legalább egy évig ingyenlakás biztosított a számukra, integrációs programon vesznek részt és ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot is biztosítanak nekik. Egy év után a befogadott menekülteknek saját lábra kell állniuk.

A lap szerint az állam egyetlen feltételt vizsgált: hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik. Az Index által megkeresett menekültek túlnyomó többsége csak virtuálisan tűnik magyarnak: az ide menekülő venezuelaiak valamelyik nagyszülője volt magyar, és már a szüleik sem beszéltek magyarul. Többségük Magyarországra érve tanulta az első magyar szavakat, ahogy a magyar kultúrával is itt kezdtek ismerkedni.


Egy huszonéves lány elmesélte: naponta százak halnak meg hazájában alultápláltság miatt, vagy mert nem voltak gyógyszereik. Nagyszülei a második világháború után emigráltak Venezuelába, ő maga többször is járt Magyarországon.

A menekülteket Magyarországra érkezésük után vidéki hotelekben szállásolták el. Eleinte a balatonőszödi hotelben, később a velencei Juventus Hotelben kaptak elhelyezést. Az érintettek jelenleg a gárdonyi Sport Hotelben tartózkodnak. Itt várják ki, hogy a Máltai Szeretetszolgálat elintézze a letelepedési papírjaikat, hogy munkát és szállást találjanak nekik. Olyanok is megszólaltak a lapnak, akik korábban érkeztek, van, aki már hónapok óta Budapesten él és dolgozik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink