Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-20 18:35:00

Megszólalt a bíróságról megszökő rab autós túsza

Megszólalt a múlt héten a tárgyalásáról megszökött rab autós túsza. A férfi, aki Nissanjával épp akkor ért a Fővárosi Törvényszék elé, amikor a menekülő Sz. Károly, engedett a fegyveres kényszerítésnek és hagyta beülni a bűnözőt a kocsijába. A sofőr még rá is szólt az utasára, hogy ne hadonásszon a fegyverrel, mert ha lelövi, nem lesz, aki továbbvigye. A kriminálpszichológus szerint a túszul ejtett férfi helyesen viselkedett. A támadót akár el is bizonytalaníthatta a magabiztos fellépés.

 

Nem zárta le az autót és nem adott gázt, hogy elmeneküljön az a 63 éves férfi, akit ebben a kocsiban kényszerített a tárgyalásáról megszökött rab, hogy segítse menekülését. A férfit Ripost szólaltatta meg, aki elmondta: nem kapott utasítást arra, hogy merre induljon. Sz. Károly ekkor már túl volt az első túszejtésen.

A sofőr megőrizte lélekjelenlétét. Még rá is szólt az utasára, hogy ne hadonásszon a fegyverrel, mert ha lelövi, nem lesz, aki továbbvigye. Sz. aztán a lakására akarta vitetni magát, hogy megszabaduljon a lábbilincstől. Erre azt hazudta az autó tulajdonosa, hogy szegedi, így nem lett az ötletből semmi.

„Ha támadó fázisban tartanak ellent neki, akkor visszatámadhat…”

-    mondta Híradónknak Végh József.

A kriminálpszichológus szerint helyesen cselekedett a túszul ejtett sofőr. Annak ellenére, hogy helyzeti hátrányban volt, hiszen magához kellett térnie az első bénultságból.

„A másik lehet, hogy pánikba esik és menekülni fog, a harmadik meg, amikor szót fogad az elkövetőnek, és teszi, amit mondanak, ez a leghelyesebb magatartás, hiszen a támadó az ellenállást viszonttámadásnak fogja értékelni”


- tette hozzá Végh József.
 
A névtelenséget kérő sofőr a végjátékról is beszámolt. Azt mondta: amikor beérték a rendőrök, megpróbálták kilőni az autó kerekét, de tovább tudott hajtani. Majd a Nyírpalota út, Szentmihályi út kereszteződésének környékén felajánlotta túszejtőjének, hogy lelassít egy füves, erdős területen, ahol el tud bújni. Végül nem így történt, a rendőrök célzott lövésekkel a földre kényszerítették a fegyveres támadót.
   
Sz. korábbi ügyvédje nem feltételezte egykori védencéről, hogy ilyen szökésre vetemedik.

"Abban az időszakban, amikor én a védelmét elláttam, semmiféle olyan irányultságú jel nem volt, ami ezt az elmúlt heti történést előre vetítette volna, de (…) nem tudom, hogy bárkinek a személyiségéből fakadóan le lehet vonni következtetéseket a jövőben esetlegesen mit fog elkövetni, vagy mit nem”


- mondta Bajáky Tamás.

Az akcióban részt vett rendőrök közül azóta tizenketten elismerést kaptak. Kitüntették a törvényszéki őrt is. Azt a Mercedesből kiszálló fiatal férfit azonban nem, akivel Sz. az utolsó pillanatban még dulakodott. A rendőrség szerint ugyanis ő nem segítette elő a szökött rab elfogását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink