Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-20 12:01:00

Megalázó költségvetés, viharzóna, kalózok: beleszállt az ellenzék Tarlósba

Karácsony Gergely szerint a közösségi közlekedés, a köztisztaság és a parkgondozás színvonala is romolhat a csökkenő források miatt. Az LMP többek között a dráguló metró felújítást kritizálta.

Megalázó költségvetés, viharzóna, kalózok: beleszállt az ellenzék Tarlósba

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Fővárosi Közgyűlés szerdai, a költségvetésről is döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón megalázónak nevezte, hogy a városvezetés csak mintegy 67 milliárd forintos hitelfelvétellel tudja "betömni a büdzsében tátongó lyukat", továbbá azt is, hogy több beruházás úgy valósul meg Budapesten, hogy azokat az itt élők nem szeretnék. Kiemelte, miközben pénzbőség van a "miniszterelnök hobbijaira és elhibázott projektjeire", addig a főváros semmilyen fejlesztést nem tud megvalósítani saját forrásaiból.
    
Karácsony Gergely szintén megalázónak tartja, hogy több fontos közszolgáltatás, így például a közösségi közlekedés, a köztisztaság és parkgondozás színvonala is romolhat a csökkenő források miatt. A baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltje azt is megalázónak nevezte, hogy - mint mondta - a legtöbbet adózó budapestiek alig kapnak bármit is vissza befizetéseikből. Világosan látszik tehát, a budapestieknek nem érdeke, hogy kormánypárti főpolgármesterük legyen - jelentette ki Karácsony Gergely. Hozzátette, itt az ideje, hogy a "Fidesz helytartójának" helyén egy valódi főpolgármester ki tudja harcolni azokat a forrásokat, amelyekkel a város újra élhetővé válhat.

Viharzóna, kalózok

Tokody Marcell, a Jobbik budapesti képviselője kifejtette, hogy a város idei 114 milliárd forintos hiányának egy részét a korábbi évek maradványaiból, befektetések értékesítéséből, több mint felét pedig 67 milliárd forintos hitelfelvételből fedezi. A Jobbik politikusa szerint ez azt jelenti, hogy Tarlós Istvánnak "nem sikerült kikormányoznia Budapest hajóját a viharzónából", sőt azt egyenesen a "narancssárga kalózok karmai közé" irányította.
    
Kiemelte, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozásával Budapest kizárólag olyan fejlesztéseket valósíthat meg, amelyekbe a kormány is beleegyezik. Ezzel megszűnt a főváros pénzügyi autonómiája, Budapest kiszolgáltatottá vált a kabinettel szemben - tette hozzá Tokody Marcell.

LMP: Tarlós nem jó menedzsere Budapestnek

Az LMP szerint a főváros idei költségvetési javaslatában szereplő hiány azt mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester - saját állításával ellentétben - nem jó menedzsere Budapestnek. Gál József a sajtótájékoztatón kiemelte, a város évente 25 milliárd forinttal adósodik el, idei hiánya pedig már bevételei 67 százalékát teszi ki. Az LMP-s politikus az MTI tudósítása szerint emellett kifogásolta a fővárosban megvalósuló beruházások folyamatos drágulását is.

A 3-as metró felújításának költségvetése 120 milliárd forintról 220 milliárd forintra, a Pannon Park büdzséje 20 milliárd forintról 56 milliárd forintra emelkedett - sorolta. Gál József közölte, pártja módosító javaslatot nyújtott be, amelyben a 300 millió forintos főpolgármesteri céltartalék 90 százalékát a budapesti lakhatási problémák feltérképezésére és egy megoldási stratégia kidolgozására csoportosítanák át.

DK: lélegeztetőgépen Budapest

A DK budapesti képviselője, Gy. Németh Erzsébet a Fővárosi Közgyűlés szerdai, az idei büdzséről döntő ülése előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a költségvetésből kiderül, a város képtelenné vált önálló fejlesztések megvalósítására, a beruházásoknál kizárólag állami forrásokra számíthat.

atv.hu

További belföldi híreink