Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-21 06:35:00

EP-kampány: ha nem kap elég mandátumot a Fidesz, a Néppártból is távozhatnak?

Nagy harca lehet a Fidesznek a kétharmados többségért az EP-választáson. Pulai András szerint ugyanis ettől függ a kormánypárt Európai Néppártban való maradása, és az, hogy az EPP elengedi-e a nagyobbik kormánypárt kezét. A közös lista elől kifaroló ellenzéki pártoknak pedig – vélekedik az elemző – saját szavazóik felé kell majd elszámolniuk.

EP-kampány: ha nem kap elég mandátumot a Fidesz, a Néppártból is távozhatnak?

Tizenhárom mandátumot szerezhet a Fidesz a májusi európai parlamenti választáson – írja a hvg.hu az Európai Parlament első mandátumbecsléséről, amelyet egy nemzetközi közvélemény-kutató készített a Závecz Research, a Századvég és a Publicus januári felmérései alapján. A Fideszen kívül  az előrejelzés szerint a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 3, a DK pedig 1 helyet kapna. 5 százalékos eredményt jósolnak a Momentumnak, 4 és fél százalékot az LMP-nek és 3,7 százalékot a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, így ezek a pártok nem szereznének mandátumot.

Egyedül is átugorják a küszöböt?

Egyetlen változással, de a Publicus Intézet becslése is hasonlóan néz ki – mondta el Pulai András az ATV Start című műsorban. Számításaik szerint ugyanis a Fidesz 12 mandátumot szerez. Majd hozzátette: az LMP és a Momentum „náluk” sem jutna be. Korábban egyébként a közös listaállítás is felmerült egyes pártoknál, amellyel akár ezek a pártok is mandátumhoz juthatnának, de úgy tűnik – emelte ki Pulai –, hogy az említett ellenzéki erők így is azzal számolnak, hogy megugorják a szükséges szintet és helyet kapnak az Európai Parlamentben. Az igazgató saját, privát véleménye szerint azok a pártok, akik nem vesznek részt egy közös listában, azoknak a saját választóik irányába kell majd elszámolniuk, mert a felmérések azt mutatják, hogy a szavazópolgárok jelentős része, mintegy 80%-a közös listát szeretne.
 
Magas részvétel várható

Pulai az előrejelzésekre hivatkozva azt is el mondta, hogy magas részvételre van esély, ugyanis a szavazók nagyjából 50%-a jelezte azt, hogy leadják voksukat a májusi EP-választáson. Ebből adódóan nem zárja ki, hogy az eddigi legnagyobb részvételnél is (csaknem 40%) is magasabb lesz a szavazók aránya, ami pedig – emelte ki – nem kedvez a kis pártoknak, mert ha többen mennek el, akkor a bejutási küszöböt is nehezebb megugrani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbak, mint korábban, de leginkább az ellenzéki szavazók azok, akiknél úgy tűnik, hogy jobban sikerül a mozgósítás.

„Jegelték a Fidesz-problémát”

A Publicus Intézet igazgatója szerint a Fidesznek egyfajta arcvesztést okozhatna, ha „csak” 11, vagy 12 mandátumot szerezne a választáson, majd arról is szólt, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezető helye várhatóan meg fog maradni, ugyanakkor az előrejelzések szerint már nem fog tudni önállóan döntéseket hozni, hanem több más tömbbel kell majd együttműködnie. Amiért pedig a Fidesz „tolja” az EP-kampányt, annak egyszerű oka van Pulai szerint: bizonytalan a helyük az EPP-ben. A pártcsalád szerinte „jegelte a Fidesz-problémát”, mert a választások előtt nem akar problémát egyik félnek sem, de ha kevés mandátumot szerez, akkor a helye is bizonytalanná válhat az EPP-ben.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink