Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-20 13:22:00

A céges wifit lehet majd használni, de céges telefonról munkaidőben tilos lesz facebookozni

Az internetjogász szerint ilyen intézkedések jöhetnek az óriási salátatörvény-javaslat nyomán, mely 82 törvényt módosít. A részletek még nem tisztázottak.

A céges wifit lehet majd használni, de céges telefonról munkaidőben tilos lesz facebookozni

Tilos lesz a munkahelyen magán e-mailt küldeni, vagy facebookozni. Ormós Zoltán internetjogász elmondta az ATV Start műsorában, hogy ezt tartalmazza az az óriási salátatörvény-javaslat, mely a parlament elé került, és amely 82 törvényt módosít, köztük a Munka törvénykönyvét is. Azonban nem tisztázottak még a részletek, folytatta, mert igazából arról van szó, hogy a munkavállaló a céges eszközöket nem használhatja magán célra. Tehát például a céges e-mail rendszeren nem küldhet magán e-mailt, vagy a céges telefont nem használhatja facebookozásra munkaidő alatt, ami függ azonban a munkakörétől is, jegyezte meg. Viszont a szünet ideje alatt a saját eszközén a munkavállaló azt csinál, amit akar, fogalmazott az internetjogász.

Említette, hogy a céges wifi használatával nincs semmi probléma, mert az telekommunikációs eszköz, és nincs összekötve a céges rendszerrel. A fent említett tiltás minden eszközre vonatkozik, közölte Ormós, hiszen ma már a telefon számítógép is.
 
Nagyon sok szürke zóna van még a törvényjavaslatban, tudtuk meg, de ez remélhetőleg még ki lesz dolgozva, és az internetjogász megígérte, hogy készíteni fog róla egy összefoglalót, ami mindenki számára világos és érthető lesz.
 
Azt is ellenőrizhetik, amit nem osztanánk meg

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, az új uniós adatvédelmi rend miatt változnak a szabályok. Ennek értelmében a jövőben a munkáltatótól függ majd, hogy engedi-e közösségi oldalak látogatását, vagy magánügyek intézését céges eszközökön. A munkaadó nem csak előírhatja a korlátozást, de ellenőrizheti is annak betartását.

A korlátozásra eddig csak a távmunkában dolgozóknál volt lehetőség, ez a kör bővülne most. A cégek azt is ellenőrizhetik, hogy a munkavállalók betartják-e a szabályokat. Így akár olyan adatokhoz is hozzáférhet a munkaadó, amit a dolgozó egyébként nem szívesen osztana meg főnökével.

Ki kaphat felmentést?

A Munka törvénykönyvének módosításáról még nem szavazott a parlament. Ha a javaslat átmegy a képviselőkön, akkor felmentést csak az adhat a korlátozás alól, ha erről a munkaadó és a dolgozó külön megállapodik. A köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra egyébként nem vonatkozik majd a jogszabály, az ő foglalkoztatásukat ugyanis nem a munka törvénykönyve szabályozza.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ugyanakkor közölte: az ellenőrzésről mindig tájékoztatni kell a dolgozót. A szabályok figyelmen kívül hagyása viszont komoly következményekkel járhat majd.
Felmérések szerint a magyarok naponta átlagosan másfél órát töltenek a közösségi oldalak böngészésével, ráadásul nem csak otthon, munkaidőben is.

atv.hu

További belföldi híreink