Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-19 14:20:00

Palkovics: Baráti volt a megbeszélésünk "Lovász elnök úrral"

Lovász elnök úrral a megbeszélésünk baráti volt - ezt állította ma egy parlamenti vitában Palkovics László innovációs miniszter az Akadémia elnökével folytatott tárgyalásairól, ezzel közvetve cáfolta a zsarolást. Azt mondta, nem érti, honnan veszi "Pálinkás úr", amiket nyilatkozik, hiszen ő ott sem volt.

Palkovics: Baráti volt a megbeszélésünk "Lovász elnök úrral"

A Corvinus Egyetemet a jövőben működtető alapítványról folytatott parlamenti vitában reagált ma a vezérszónoki körben elhangzottakra a törvényjavaslatot előterjesztő Palkovics László innovációs miniszter.

Az Akadémia úgy került szóba, hogy Szabó Szabolcs (független) képviselő a felszólalásában arról beszélt, voltaképpen egyszerre kellene tárgyalni a Háznak - már benyújtott - három törvényjavaslatot, ezek ugyanis szervesen összefüggnek, mert az kétségtelen, hogy az alapítványi modellt a Corvinusra találta ki a kormány, de úgy tűnik, hogy az MTA esetében is az alapítványi "kényszermegoldást" alkalmazzák majd.

A Jobbik vezérszónoka, Brenner Koloman is kitért az Akadémiára: ő azt mondta, hogy ezt az egész alapítványi struktúrát abban a tudás- és értelmiségellenes légkörben tudja értelmezni és határozottan el is utasítja, "amelynek legutóbbi állomása az Akadémia elleni támadás". Ahogy azt a volt fideszes oktatás miniszter is kifejtette, Palkovics miniszter úr minősíthetetlen hangnemben tárgyalt az Akadémia vezetésével - állította felszólalásában a jobbikos politikus. Azt pedig bolsevik típusú hatalomgyakorlásnak nevezte, hogy az innovációs miniszter az Akadémia legitim vezetése helyett a kutatóintézetek igazgatóival kezdett különtárgyalásokat.

A jobbikos frakcióvezető-helyettes nyilván arra utalt, hogy Pálinkás József, volt MTA-elnök Veiszer Alinda vendége volt a szlovákiai Pátria Rádió Szombat délután című műsorában és azt nyilatkozta: „Egy hatalmi játék és zsarolás része lett a Magyar Tudományos Akadémia. Ennyi erővel mással is megzsarolhatták volna az akadémiát, például néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna. Egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter csinál” – mondta az MTA volt elnöke annak kapcsán, hogy Palkovics László visszatartotta az akadémiai finanszírozás egy részét, a kutatóintézetek átvilágítása folyik, a nekik járó forrásokra pedig pályázniuk kell, és minderről már elkezdődtek a tárgyalások az innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök között.

Palkovics László az ellenzéki padsorok felé fordulva Brenner Kolomannak az ő tárgyalásairól megfogalmazott kemény mondataira úgy reagált: azt, hogy „Pálinkás úr” mire alapozza a nyilatkozatát, nem tudja, Lovász elnök úrral a megbeszéléseink kimondottan baráti hangnemben folytak - állította. Palkovics László még egyszer visszatért Pálinkás nyilatkozatára annyiban, hogy nem érti, honnan veszi ezeket, mert "Pálinkás úr" nem volt jelen a Lovász Lászlóval folytatott megbeszéléseken. De ez egy másik vita része - zárta le Palkovics László a vezérszónoki körre adott reagálásában ezt a témát.

Ma megjelent egy interjú Lovász Lászlóval a Népszavában, és ebben arra a kérdésre, hogy „Az ön elődje, Pálinkás József azt nyilatkozta, ez zsarolás. Zsarolva érzi magát?” az MTA elnöke úgy válaszolt: "mondjuk úgy, nem cáfolom Pálinkás úr állítását. Egy ilyen lépés méltatlan a kormányhoz és az ország egyik legrégebbi szervezetével szemben is.”

Igaz, hogy az interjúban közvetlenül előtte nem a Palkovics Lászlóval folytatott tárgyalásaik stílusáról, hangneméről volt szó, hanem a finanszírozási konfliktusról. Lovász László a lapnak azt mondta: úgy élik túl a finanszírozási problémákat, hogy "bizonyos beszerzéseket, kifizetéseket, pályázati kiírásokat el lehet halasztani. Így pár hónapot át lehet vészelni. Az viszont továbbra sem világos, hogy miért van erre szükség. Az, hogy nem kapjuk meg a nekünk járó költségvetési pénzeket, véleményünk szerint törvénybeütköző".

Ajánlom

További belföldi híreink