Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-19 09:12:00

Pálinkás: rangokat, címeket akar magának a középszer

Az MTA volt elnöke szerint egy olyan ponton vagyunk, ahol a középszer harcol a pozíciókért. Pálinkás József úgy fogalmazott, a semmiért elnyert tudományos címnek semmi értéke nincs.

Pálinkás: rangokat, címeket akar magának a középszer

„Az lenne a legfontosabb, hogy induljon meg egy korrekt, kiegyensúlyozott, egymást tiszteletben tartó párbeszéd a magyar tudomány, kultúra, oktatás kérdéseiről, ne pedig szekértáborok üzengessenek egymásnak” – erről beszélt Pálinkás József a Heti Naplónak adott interjújában. Az MTA volt elnöke elmondta, a kialakult helyzetről tudósító cikkek alatt olyan stílusú kommentek jelentek meg, ami után fontosnak tartják, hogy felhívják az emberek és a kormány figyelmét arra, hogy azok az értelmiségiek, akik a rendszerváltás óta ugyanazt az értékrendet képviselik, nem tartják helyesnek azt, hogy parancsszóra, egyeztetés nélkül születnek döntések. Hozzátette: azt sem tartja helyesnek, érvényes törvényekkel ellentétesen megpróbál a mindenkori végrehajtó hatalom beleszólni azokba a kérdésekbe, amelyek nem tartoznak kompetenciájába.

„Egy olyan ponton vagyunk, ahol a középszer harcol a pozíciókért, a középszer magának címeket, rangokat, sallangokat akar. (…) Az ingyen, vagy semmiért elnyert tudományos címnek semmi értéke nincs" 

- Pálinkás József szerint ez áll az Akadémia szétrombolása mögött.

Szerinte nem fog végigmenni a mostani elképzelés, létre fog jönni egy olyan kutatóhálózat, amelynek a menedzsmentje különböző lesz a mostanitól, hiszen most az igazgatás teljes mértékben az Akadémiához tartozik. El tud képzelni egy olyan kompromisszumot, amelyben egy olyan testületet hoznak létre, ahol ott vannak az Akadémia képviselői, és ott vannak olyanok, akiket a kormány jelöl ki.

„Úgy jutottunk el ide, hogy bekerült a rendszerbe egy rendkívül ambiciózus és agresszív szereplő, ez pedig az innovációs és technológiai miniszter, aki a tudományos életben nem szokásos módszerekkel és hangnemben kezdett el tárgyalni és intézkedni, mielőtt végiggondolta volna, hogy mit kell csinálni” – fogalmazott a volt elnök.

A teljes interjút itt tudja megnézni:


atv.hu

További belföldi híreink