Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-19 15:45:00

Kövér: „Ekkora szamárságot az ellenzék sem követhet el”

Ez az egész egy vicc. "Egy tolvajjal lehet arról egyeztetni, hogy érdemes-e a büntető törvénykönyvet annak érdekében módosítani, hogy ő kevesebbet lopjon, de nem valószínű, hogy van értelme"- ezzel indokolja Kövér László, hogy miért csak a Fidesz és a KDNP frakcióval fog előzetesen egyeztetni a parlamenti fegyelmi rend szigorításáról, de az ellenzékkel nem. Semmilyen önkritikát nem gyakorolnak, mert állítása szerint sem Lezsák Sándor, sem a házvezetés nem hibázott, ő sem. A házelnökkel a parlamenti folyosón készítettünk villáminterjút tegnap, miután lejött a pulpitustól.

 Kövér: „Ekkora szamárságot az ellenzék sem követhet el”

Házelnök úr, azt mondta a pulpituson, hogy sokkolta, hogy a felszólalásra jelentkezett ellenzéki frakciók sorra kivonultak a parlamenti ülésteremből napirend előtt. Ez vicc volt?

- Igen, ironizáltam. Elnézést, ha gyönge a humorérzékem és mások számára nem követhető, de ekkora szamárságot – már bocsánatot kérek – azért az ellenzék nem követhet el, hogy napirend előtti hozzászólásra bejön, aztán kimegy, és nem mondja azt el. Ennek most mi volt az értelme? Próbálok egy „átlagválasztónak” a fejével gondolkodni: most akkor mit is üzentek tulajdonképpen az ellenzékiek a saját szavazóiknak? Fejtse meg ezt valaki, aki úgymond csavarosabb észjárású, mint én vagyok. Nekem ez nem sikerült. Ez az egész egy vicc. Egyre szánalmasabb szintre süllyed az ellenzék. Ahelyett, hogy tenné a dolgát, lennének javaslatai. Szerintem vitában, érvekkel lehet a többséget megszerezni, nem cirkusszal.

A december 12-ei botrányos, sípolós-szirénázós parlamenti ülés után azt nyilatkozta, hogy szükség lesz az üléstermi fegyelmi rend érdekében a házszabály szigorítására.

 - Gondolkodom rajta, folyamatosan.

"Legalább fájjon nekik" - ezt mondta. A szigorítás a képviselői tiszteletdíjuk elvonását jelenti vagy a büntetés megduplázását? Gulyás Gergely miniszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint még több pénzt kellett volna elvonni az ellenzéki képviselőktől, a havi tiszteletdíjuk kétszeresét akár.

 - Ez is egy lehetőség. De a változtatási elképzelések még nincsenek abban a kiforrottsági állapotban, hogy bármiről érdemes lenne előzetesen beszélni.

Jakab Péter jobbikos képviselő esetében fölvetődött, hogy miután ő december 12-én a miniszterelnök székébe ült és megakadályozta Orbán Viktort, hogy szavazzon, súlyosabb büntetést érdemelne, mert amit tett, az Büntető törvénykönyvi tényállás lehet. Ezt már levette a napirendjéről?

 - Nem, nem vettem le.  Alapos mérlegelésnek kell ezt is alávetni. Jogászi nyelven van egy „történeti tényállás”, az a cselekménysor, amit Jakab Péter elkövetett.  Meg kell nézni ennek a megfeleltethetőségét a büntető törvénykönyvi tényállások szövegével. Harmadrészt pedig mérlegelni kell azt, hogy a kialakult bírói gyakorlat mit mond, és hogy van-e arra esély, hogy ezt a bíróság is releváns ügyként fogja fel. Ha mindez pozitív eredményre vezet, akkor az esetleges feljelentést az ügyészségen kell megtenni, mely – ha úgy dönt—lefolytathatja a nyomozást. Megjegyzem, más képviselők esetében is hasonlóan fölmerül az a kérdés, hogy többről van szó, mint az országgyűlési törvény rendelkezésébe ütköző puszta fegyelemsértésről.

A Századvég tanulmányában foglaltakat megfontolja egy képviselői etikai kódexhez? A tanulmány a képviselők jogainak a korlátozását jelentené.

 - Bevallom őszintén, én még nem olvastam. Ellenben kétlem, hogy ott, ahol a törvény és a józan ész szava nem bír elég visszatartó erővel, ott majd éppen egy etikai kódex hoz megoldást.

A parlamenti őrség hatáskörét tervezi szélesíteni?   

 - Nem áll szándékomban. A hatályban lévő szabályok alapján is elrendelhettem volna a házőrség beavatkozását, sőt, szerintem az ellenzéki képviselők egynémelyike kifejezetten azt szerette volna, hogyha ugyanolyan képek születnek a parlamenti patkóban, mint amilyenek az MTVA székházában születtek.  De ezt a szívességet nem teszem meg nekik. Ahogy ma is elmondtam a jobbikos képviselőknek: kitartó törekvéseik ellenére sem fogják a saját szellemi színvonalukra lerántani az Országgyűlés működését.

A parlamenti ülésteremben a live videózást megtiltja? Az ellenzéki képviselők így közvetítették a parlamenti eseményeket a Facebookra...

 - Minden tilalomnak akkor van értelme, hogyha sikerül betartatni, másképp nem látom értelmét.  Csak elviekben beszélgetünk erről, de ha meg tudom találni a technikai módját, akkor természetesen elgondolkozom rajta.

A házszabály szigorításnál önkritikát is gyakorolnak majd? Az ellenzék azért is tiltakozott, mert a Munka törvénykönyve módosításának a parlamenti vitájában Lezsák Sándor beléjük fojtotta a szót, mert haza akart menni.

- De nincs igazuk.

Tehát Önök nem hibáztak?

- Nem, nincs igazuk.

A házvezetés nem hibázott?

- Nem, Lezsák Sándor házszabályszerűen járt el, ráadásul úgy, hogy erre korábban, mondjuk, Ujhelyi István ülésvezetése idején is volt már precedens.

Akkor Önök semmilyen önkritikát nem kell, hogy gyakoroljanak, ami az ülésvezetést illeti?

- Természetesen nem.

Ön sem?

- Én a jegyzőkönyvekből értesültem, hogy mi történt. Megvizsgáltuk az ügyet, és nyilvánvaló volt, hogy obstrukciós szándékkal az időt húzták az ellenzéki képviselők. Az ülésvezető alelnöknek pedig joga volt a vita lezárására.

Szigorította a parlamenti beléptetés szabályait. Parlamenti képviselőket is ellenőrizhetnek majd adott esetben?

 - Nem. Egyelőre még nem jutottunk el idáig, remélem, hogy nem is fogunk... Magyarország, meg itt Közép-Európa a nyugalom szigete a világhoz képest. Egyes képviselők azonban –szemlátomást – a józan eszük elvesztésében már eljutottak arra a pontra, hogy nem tudják érzékelni a jog meg a jogszerűtlenség határait.

A parlament ellenzéki akciózástól - a szirénáknak vagy más eszközöknek a használatától -, teszi majd függővé az Országházba való beléptetés szigorítását, ha majd a miniszterelnök is jelen lesz az ülésteremben?

 - A törvényhozás akadályozása nem csupán a parlamentarizmus szabályainak mond ellent. Nehezen nevezheti magát demokratának az, aki egyébként az Országgyűlés normális működését fizikai erőszakkal akadályozza. Én a magam részéről az elviselhetetlenség határán túli zajterhelést vagy egy bizonyos szint fölötti lélektani nyomásgyakorlást is fizikai erőszaknak tekintek. Amint erről már beszélünk, ez nem csak a demokrácia és a jogállamiság szabályainak mond ellent, hanem adott esetben felmerül a jogszerűtlenségnek az a szintje, hogy az már nem az országgyűlési törvénybe, hanem a büntető törvénykönyvbe ütközhet. Remélem, hogy az volt a mélypont, ami december 12-én történt, és abból az ellenzék is levonta a tanulságot. A véleményük elmondása, a tiltakozás legitim magatartás. De amilyen eszközöket alkalmaztak, az még saját választóik egy jelentős részének sem volt ízlésük szerint való – nagyon helyesen. Azt gondolom, hogy ez a normális. Most ebből lehet normális következtetéseket is levonni, vagyis hogy nem kell ezen az úton továbbmenni, hanem inkább vissza kell térni a parlamentáris keretek közé. Meg lehet abnormális következtetéseket is levonni, hogy tovább kell menni ezen az úton, mert azért nem elég népszerű még ez a „ramazuri”, mert nem elég következetes, akkor pedig még rá kell tenni egy lapáttal. Az elmúlt esztendőkben inkább ezt az utóbbi folyamatot láttuk, nem véletlenül süllyed az ellenzéki politizálás színvonala egyre lejjebb és lejjebb. Miután pedig két választás áll előttünk, egyrészt az európai parlamenti, másrészt meg az önkormányzati, nyilván nehéz stratégiát váltani a választási küzdelem kellős közepén. Fennáll a lehetőség, hogy az ellenzék nem képes leszállni arról a kényszerpályáról, amelyre önként lépett. Azért, én azt tanácsolnám nekik, hogy tegyék meg, mert akkor ők is kevesebbet veszítenek.

Mi indokolja az EP-választás előtti héthetes parlamenti szünetet?  Áprilistól egészen május 26-ig nem üléseznek. Korábban egyhetes szünet volt.

-  Úgy látjuk, hogy a korábbi európai parlamenti kampányokhoz képest ez a mostani nagyobb súlyú és felfokozottabb hangulatú lesz, elsősorban a bevándorlás, Magyarország és egész Európa jövőjét meghatározó kérdésének középpontba kerülése okán. Tehát ez leginkább a mostani európai parlamenti választásnak a jelentőségével függ össze.

A tavaszi ülésszakban tervezi a házszaby szigorítását, még az európai parlamenti választás előtt?

- Ha meg tudjuk csinálni, akkor igen. De ha nem, azt sem tekintem tragédiának.

A Fidesz és a KDNP-frakcióval nyilván egyeztet a házszabálymódosításról. De egyeztet-e az ellenzéki frakciókkal is?

- A javaslat benyújtása esetén a bizottságokban lezajlik majd az az egyeztetés, aminek zajlania kell, de most egy ki sem dolgozott és be sem nyújtott javaslatról beszélünk... Amúgy pedig egy tolvajjal lehet arról egyeztetni, hogy érdemes-e a büntető törvénykönyvet annak érdekében módosítani, hogy ő kevesebbet lopjon, de nem valószínű, hogy van értelme.

Ajánlom

További belföldi híreink