Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-19 21:03:00

Így ellenőrizhetik, hogy a munkahelyén használta-e magáncélra a netet

Tilos lesz a magáncélú internetezés a munkahelyeken – az új uniós adatvédelmi rend miatt változnak a szabályok. Ennek értelmében a jövőben a munkáltatótól függ majd, hogy engedi-e közösségi oldalak látogatását, vagy magánügyek intézését céges eszközökön. A munkaadó nem csak előírhatja a korlátozást, de ellenőrizheti is annak betartását.

Így ellenőrizhetik, hogy a munkahelyén használta-e magáncélra a netet

Felmérések szerint a magyarok naponta átlagosan másfél órát töltenek a közösségi oldalak böngészésével, ráadásul nem csak otthon, munkaidőben is. Például ezt korlátozhatja a munka törvénykönyvének módosítása, amely az uniós szabályokhoz igazodva előírná, hogy céges eszközöket nem lehet magáncélra használni.

Ormós Zoltán internetjogász elmondta: minden munkakör, minden egyes munkavállaló egyedi helyzete dönti el, hogy mi az, ami abban a körben belefér a munkavégzéssel összefüggő körbe, vagy pedig abból már kilógó és magáncélú használatnak minősül.

A korlátozásra eddig csak a távmunkában dolgozóknál volt lehetőség, ez a kör bővülne most. A cégek azt is ellenőrizhetik, hogy a munkavállalók betartják-e a szabályokat. Így akár olyan adatokhoz is hozzáférhet a munkaadó, amit a dolgozó egyébként nem szívesen osztana meg főnökével.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor leszögezi: az ellenőrzésről mindig tájékoztatni kell a dolgozót. A szabályok figyelmen kívül hagyása viszont komoly következményekkel járhat majd.


Péterfalvi Attila hozzáteszi: ez egy fegyelmi vétség, egy megsértése a munkaviszonynak, hogyha valaki nem szabályszerűen használja ezeket az eszközöket. Tehát itt esetlegesen a magánszféra sérelme mellett azzal is számolnia kell a dolgozónak, hogy munkajogi jogkövetkezményei is lehetnek annak, hogy az eszközöket az engedélyezett módtól eltérően is használta.

A munka törvénykönyvének módosításáról még nem szavazott a parlament. Ha a javaslat átmegy a képviselőkön, akkor felmentést csak az adhat a korlátozás alól, ha erről a munkaadó és a dolgozó külön megállapodik. A köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra egyébként nem vonatkozik majd a jogszabály, az ő foglalkoztatásukat ugyanis nem a munka törvénykönyve szabályozza.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink