Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-18 07:51:00

Újra összeül a parlament: betiltja-e Kövér László az üléstermi videózást?

Először ül ma össze a parlament a december 12-ei botrányos-szirénázós ülés után. Az ellenzéki képviselők szerint tiltakozás ma is lesz, de a pupitusfoglalás, vagy éppen a miniszterelnök arcába fütyülés most sok lenne. Az ellenzéknek valahogy viszonyulnia kell a kormány 7 pontos családügyi akciótervéhez. Betiltja-e Kövér László az üléstermi live videózást? - találgatják mindkét oldalon.

Ma először ül össze a parlament a téli szünet után és a botrányos, politikai inzultusoktól, szirénázástól hangos, pulpitusfoglalásos december 12-ei tanácskozás óta - amikor is mindennek ellenére a kormánypártok megszavazták az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvényt.

Az ellenzéki pártok - MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Jobbik - ma délelőtt döntik el, hogy mennyire látványosan tiltakozzanak a parlamentben a tavaszi ülésszak első napján az 1 órakor kezdődő ülésen.

És hogy egységes fellépés legyen-e a Jobbikkal közösen az ülésteremben. Ellenzéki politikusok, akiket tegnap megkérdeztünk, azt mondták: Kövér László házelnököt nem szeretnék fizikailag akadályozni az ülésteremben, a pupitusfoglalás, a miniszterelnök arcába fütyülés 20 centiről, live videózás a miniszteri patkóban, vagy éppen a miniszterelnök székének az elfoglalása most nem aktuális szerintük.

Mivel készül az ellenzék?

"Ilyet egyszer lehet megcsinálni! Most nem biztos, hogy kell egy újabb december 12-e" - mondta munkatársunknak egy balliberális politikus, aki szerint az ismétlésnek akkor lenne létjogosultsága, ha karácsony óta százezrek tüntetnének az utcán. Ha fel is vetődne ilyesmi, ő személy szerint nem értene vele egyet - árulta el.

A teljes ellenzéki bojkott, a százszázalékos távolmaradás a parlamenti ülésekről egy másik forrásunk szerint szintén nem lenne jó ötlet, különösen, ha nem is tudnának hozzá százszázalékos ellenzéki egységet biztosítani. E forrásunk szerint az azonnali kérdésék óráját nem hagyhatja ki az ellenzék, "ez az egyetlen olyan alkalom, amikor közvetlenül szembesíteni tudjuk Orbán Viktort a valósággal". Ez még akkor is megéri, ha mint egyszer már megtette az LMP-s Demeter Mártával, éppen csak "Boldog karácsonyt" kíván érdemi válasz helyett.

Volt, aki szerint az ellenzék látványosan demonstrálhatná az ellenállását Orbán Viktor felszólalásával szemben napirend előtt, ha felállnának, amikor beszél és egységesen hátat fordítanának neki - például egy felirattal a hátukon. Forrásunk a maga részéről az "O1G"-kivetítését a parlamentben, az ülésteremben nem tartaná jó ötletnek, az inkább utcai tüntetésekre való szerinte.

Egy másik ellenzéki képviselő arra emlékeztetett, hogy 2006 őszétől - Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének a nyilvánosságra kerülése után -, a fideszes és a KDNP-s képviselők mindig kivonultak az ülésteremből, ha miniszterelnök szólásra emelkedett, mert nem tartották "legálisnak". Csak a két frakcióvezető, Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) maradtak az ülésteremben, hogy felszólaljanak, reagáljanak a gyurcsányi mondatokra.

Természetesen hatalmas molinókkal is tiltakozhatnak, vagy olyan típusú törvényalkotási obstrukciókkal, amiket a parlamenti házszabály megenged - az embereknek látniuk kell, hogy "a december 12-e előtti üzemmódra nem térhetünk vissza" - mondta egy másik forrásunk.

Mit lép a házelnök?

Kövér László december 12-e után - még a történtek hatása alatt - kilátásba helyezte az üléstermi fegyelmi rend, illetve a szankciók valamilyen szigorítását. Erre még nem készült javaslat, legalábbis Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, KDNP-frakcióvezetője múlt pénteken, a Balatonalmádiba kihelyezett frakcióülés utáni sajtótájékoztatón még nem tudott róla.

Ellenzéki politikusok közül volt, aki elképzelhetőnek nevezte, hogy a házelnök egy házszabályszigorítással betiltja a live videózást, az ülés Facebookon közvetítését a parlamenti ülésteremből, hogy ne legyen "ingyencirkusz".

Orbán célja: a nemzeti négyötöd?

Az, hogy Orbán Viktor felszólal-e ma a parlamenti ülésen napirend előtt, valószínű, a miniszterelnök eddig minden szezonnyitó parlamenti ülésen mondott beszédet, amire az ellenzéki frakciók is reagálhatnak arányos időkeretben. Kérdés, hogy Orbán Viktor, aki a Várkert Bazárban már ismertette a kormány családpolitikai intézkedési tervét - és egyenes adásban láthatták a nézők több csatornán is – újra beszél-e erről a parlamentben, vállalva, hogy az ellenzék vitába szálljon az intézkedéscsomag részleteivel. Az utolsó szó - a viszontválasz jogán - persze az ülésteremben a miniszterelnököt illeti meg.

Frissités:
A múlt héten Gulyás Gergely - aki Szijjártó Péter külügyminiszter mellett szintén elkíséri Orbán Viktort Jeruzsálembe a V4-ek és Benjamin Netanyahu csúcstalálkozójára -, a múlt héten a kormányinfón egy kérdésre azt valószínűsítette: a miniszterelnök részt vesz a mai parlamenti ülésen, mert csak késő este utazik el Izraelbe. Ez azonban - mint a kormányfö Facebook oldalára feltett fotóból kiderült - módosult, Orbán Viktor már elindult Jeruzsálembe.

Amennyiben Orbán Viktor a családügyi akciótervvel a "nemzeti négyötödöt" szeretné már építeni - a Nézőpont Intézet online villám felmérése azt mutatta, hogy az emberek 63 százaléka, és még a kormányellenesek 40 százaléka is örül a bejelentett intézkedéseknek -, az ellenzéknek valamilyen (szak)politikai választ kell rá adnia. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap a Vasárnapi újságban megerősítette, hogy a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket fogják módosítani és a vonatkozó indítványokat rövidesen, még februárban benyújtja a kormány a parlamentnek.

Arra, hogy az miniszterelnök által meghirdetett 7-es listát ellenpontozva az MSZP-frakció készít-e egy "ellen"-csomagot, például a családi pótlék emeléssel a középpontban, forrásunk nem tudta a választ, de nem is zárta ki ezt. Az embereknek szerinte látniuk kell, hogy nem igazak a fideszes vádak, nem öncélú performanszokra, vagy ahogy a miniszterelnök mondta, "bohóckodásra", képes csak az ellenzék.

Ezek a törvények várhatók tavasszal

De a tavaszi ülésszakban tárgyalják az MTA-tudományos kutatások finanszírozásának nagy politikai botrányt okozott új modelljéről szóló Palkovics-javaslatot is, kinyitják a 2019-es büdzsét, de a Munka törvénykönyvének a módosítására is tesznek indítványt a 7 pontos családügyi akcióterv miatt. Ez utóbbi biztos, hogy lázba hozza az ellenzéket, hiszen a decemberi tiltakozásokat épp a Munka törvénykönyvének a módosítása miatt indították el.

Orbán Viktor a tavaszi parlamenti ülésszakon szintet készül lépni, május 26-án az EP-választáson az EU-ban a "legnagyobbat" akarja nyerni a bevándorlásellenességgel, hogy aztán tovább menteljen az októberi önkormányzati választás felé. Az évértékelőjén meghirdetett 7 pontos családügyi akcióterv, akár középosztályt épít, akár a baloldali teret készül elfoglalni, arra mindenképp alkalmasnak látszik, hogy a parlamenti menetrendet diktálja vele.

"Régóta mondom, de a baloldal ezt valahogy mindig kommunikációs panelnek tekintette: az én politikai krédóm középpontjában a közösségépítés áll. Építettem a Fidesz radikális, rendszerváltó, kispárti közösségét, aztán a polgári körökön keresztül a nagy, néppárti, jobboldali érzelmű közösséget, s most, amikor kormányon vagyunk, építem a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget, amely ma már a nemzetegyesítés programja révén túlnyúlik az országhatárokon is" - ezt Orbán Viktor még a 2014-es választások előtt mondta a Csak a Fidesz című interjújában. Kormányközeli forrásaink egy héttel ezelőtt, a miniszterelnök évértékelője után azt mondták, hogy a beszédének vektorai ebbe az irányba mutatnak, s mivel idén két választás is lesz, a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás, Orbán Viktor politikája szintet léphet.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok szinte mindegyike kiemelte, hogy ha volt hozadéka a decemberi-januári ellenzéki akcionizmusnak, tüntetéseknek, akkor az az volt, hogy a parlamenti ülésteremben, az utcán a szónoki emelvényeken és az MTVA-ban kialakult a pártok, politikusok között az ellenzéki szolidaritás, az egység. Ez a májusi EP-választáson nem, de az őszi önkormányzati voksoláson a választási matematika szerint már hozhat a számukra sikert. Az egyeztetéseket - ezek főleg személyi kérdésekről szólnak, polgármester- és képviselő-jelöltek közös állításáról - pedig már most megkezdték őszre is, a "biztos, ami biztos" alapon, akkor is, ha addig még sok víz lefolyik a Dunán - fogalmazott az egyik ellenzéki képviselő.

További belföldi híreink