Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-19 06:20:00

Drasztikusan drágultak az alapvető zöldségek

Emelkedett a petrezselyem, a sárgarépa és a hagyma ára, de a paprika és a paradicsom is egyre drágább. Több gyümölcs viszont - például az alma is - olcsóbb, mint tavaly.

 

 

Egyre csak nő a zöldségek ára – az egyik szécsényi árusnál már 1500 forint egy kiló petrezselyem gyökér. Főleg a gyökérzöldségek drágultak idén. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján tavalyhoz képest csaknem háromszorosába kerül tavalyhoz képest a petrezselyem, de jelentősen emelkedett a sárgarépa, a krumpli és a vöröshagyma ára is.

„Az idei év pedig megmutatta, hogy egy aszályos, észak-európai időjárás az milyen komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél. És hát nyílt európai piac van, Magyarország már ezekből a terményekből nem önellátó”


- mondta Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője.

Bár tavalyhoz képest valóban drasztikus a drágulás, ha több éves viszonylatban nézzük, akkor már nem olyan drámai helyzet a szakértő szerint.

Több gyümölcsből viszont jóval több termett a szokásoshoz képest: almából egyenesen csúcstermésről beszélnek. Az olcsóbb alma pedig húzza magával a többi gyümölcs árát is - mondja a FruitVeb elnöke.

Sárgarépából pedig nagyjából elfogyott a raktározott hazai termés, a piacon főként import árut kapni. Ledó Ferenc arra számít, májusra eshetnek vissza az árak.


„Azt várjuk, hogy olyan május közepén, végén, amikor az új termések elindulnak: a főzőhagyma, korai sárgarépa, petrezselyem, akkor stabilizálódnak az árak és akkor elfogadható áron fogják a fogyasztók is megkapni”


- nyilatkozta a FruitVeB elnöke.

Hasonló a helyzet a hajtatott zöldségekkel: a paprika, a paradicsom és uborka várhatóan április közepén lesz majd olcsóbb, mire megérik a hazai fűtött fóliás termés.

atv.hu

További belföldi híreink