Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-02-18 20:38:00

Bálint gazda: nem ellenségeket, hanem barátokat és barátságokat kellene keresni

A százéves Bálint György kapott egy levelet, amely szerint kinevezték a XVI. kerület „szeretett díszpolgárává” a „többségi társadalom nevében”.

 

Bálint gazda az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: szép dolognak tartja díszpolgári címet, de úgy látja: az emberek szeretete a legfontosabb, márpedig ebből bőven kapott az utóbbi napokban is.

Beszámolt róla: egymás után kapja a felkéréseket vidéki előadások tartására, de ezek közül a meghívások közül sajnos csak egyet-kettőt tud elfogadni.

Ami a díszpolgári címét megtagadó döntést illeti, Bálint György szerint elfogadhatatlan érv, hogy SZDSZ-es politikus volt. Elmesélte „politikussá” válása történetét. Mint beszámolt róla: a második szabad választás kampányának kezdete előtt, 1993-ban majdnem minden párt megkereste. úgy gondolta, hogy jól teszi, ha igent mond az SZDSZ-nek és – mint fogalmazott – több évtizedes tapasztalatait a közösség érdekében kamatoztatja. Az SZDSZ-be Kuncze Gábor hívta – tette hozzá.

Bálint gazda elmondta, miért politizált.

Szerinte nem szabad elfelejteni azokat a XX. századi traumákat, megpróbáltatásokat, amelyeken az emberek (köztük ő maga is) keresztülmentek, ugyanakkor meg kell próbálni az egyet nem értéseket megszüntetni.

Mint elmondta: munkája során erre törekedett: ezért tud egyetértésben dolgozni a mezőgazdasági termelőkkel, politikai hovatartozástól függetlenül. Nem ellenségeket hanem barátokat és barátságokat kellene keresni – mondta Bálint György, aki szerint az lenne a cél, hogy mindenki tisztességes emberi életet tudjon élni félelem nélkül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink